Srijeda, 20 listopada, 2021

Špirić o protestima: Sumnjam u čiste namjere onih koji su protestovali, proizvedena je opšta paranoja u BiH

Nemojte propustiti

Špirić kaže da bi volio da su kamere ušle u bh. institucije i pitale ljude koji tamo rade šta misle

-Ministar finansija i trezora BiH Nikola Špirić smatra da je ono što se dešavalo u Sarajevu prije sedam dana “proizvelo opštu paranoju”.

-Ne bih da tu posmatram izolovano Srbe, jer nismo jedini koji se u BiH bavimo politikom. To je proizvelo kolektivnu paranoju, kod Srba, Hrvata i Bošnjaka – rekao je on u izjavi novinarima u Banjoj Luci, uoči posebne sjednice Narodne skupštine RS-a na kojoj će se razmatrati dešavanja u Sarajevu, ispred zgrade institucija BiH, 6.juna.

Špirić kaže da bi volio da su kamere ušle u bh. institucije i pitale ljude koji tamo rade šta misle.

-Kada nije bilo ljudi iz politike i kada je pripreman ponovni protest, u institucijama vlasti BiH ostali su samo rijetki, koji su se jedni drugima izvinjavali – kazao je Špirić i dodao da “to nije dobra atmosfera za BiH”.

Kazao je i da neće da sumnja u časne namjere onih koji su protestirali, ali da to “sigurno nije način da se rješavaju problemi u BiH”.

Zbog te, kako je naveo, opšte paranoje mora se tražiti izlaz iz nje te i da parlament RS-a treba da da odgovor kako se vratiti za sto, razgovarati i rješavati probleme u BiH.

Naglasio je da za situaciju u BiH nema apsolutno odgovornih i apsolutno nevinih domaćih ni međunarodnih aktera na političkoj sceni.

Umjesto traženja krivca, pozvao je da se traži rješenje, jer nije dobro da BiH, 20 godina poslije Dejtona traži krivca, a ne rješenje.

Špirić kaže i da mu je žao što niko bh. građanima nije objasnio da privremena odluka Vijeća ministara ne znači privremeni jedinstveni matični broj, već trajni za svaku bebu.

-Mi smo donijeli odluku konsenzusom i pitanje je zašto se pruža otpor da se taj konsenzus pretoči u zakon i ko pruža otpor – naveo je Špirić.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Sine, pazi šta sanjaš! Svetlana Cenić objasnila Dodiku šta sve piše u “izvornom Dejtonu”

Izvorni Dejton? Kako ga nazivaju. Pa, sine, pazi šta sanjaš. Da krenem redom samo nekoliko stvari - piše Cenić Nadležnost...

Možda vas zanima i ovo