Ponedjeljak, 4 srpnja, 2022

Spomenik patrijarhu Pavlu koji je bio predmet ismijavanja će biti uklonjen: Kusturica mi je rekao da realizujem tu ideju

Nemojte propustiti

Spomenik je izazvao mnogo različitih reakcija. Dok se nekima svidio, drugi su kazali da je neprihvatljiv.

Skulptura srpskog patrijarha Pavla od pletene žice, rad vajara Ljubomira Lackovića, ne predstavlja spomenik koji će trajno ostati ispred Vizantijskog dvora u Andrićgradu.

Kako je saopćeno iz Andrićevog instituta, skulptura je samo eksponat koji je bio izložen zbog svečanosti koja je tradicionalno organizovana na Vidovdan. U saopćenju je pojašnjeno da je ova skulptura bila izložena sa ciljem da se publici približi rad skulptora Lackovića.

-Patrijarh Pavle će, kao neizbežni stub duhovnosti i srpskog identiteta svakako dobiti spomenik u Andrićgradu među ostalim velikanima srpske kulture, ali tek nakon konkursa koji će raspisati Andrićev institut, navedeno je u saopćenju.

Spomenik patrijarhu Pavlu, autora Ljubomira Lackovića, svečano je na Vidovdan otkriven na Vizantijskom trgu u Andrićgradu. Lacković je rekao da je spomenik visok 1,7 metara, te da ga je napravio za oko dva mjeseca.

-Ranije sam radio jedan manji spomenik patrijarhu Pavlu, učestvovao sam i u radu Likovne koloniji u Andrićgradu, a pretprošle godine sam izlagao. Moj rad se svidio Emiru Kusturici i on me pozvao da ove godine realizujemo tu ideju, rekao je Lacković.

Spomenik je izazvao mnogo različitih reakcija. Dok se nekima svidio, drugi su kazali da je neprihvatljiv. Mnogi drugi korisnici društvenih mreža iznijeli su mišljenje da spomenik ne odgovara poglavaru Crkve, a nekim se učinilo da više podsjeća na stvorenja iz filmove naučne fantastike.

Interesantno za vas

Izdvajamo

U pucnjavi u Neumu jedna osoba povrijeđena

Policajci su odmah izašli na lice mjesta i utvrdili da je S. Ć. (39) pucao iz pištolja na I....

Možda vas zanima i ovo