Srijeda, 28 rujna, 2022

Sprema li se bura u Parlamentu BiH: Zvizdić eliminiše “zajedničke institucije”

Nemojte propustiti

Zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma PSBiH Denis Zvizdić je pokrenuo incijativu da se ove nelogičnosti isprave.

“Zajedničke institucije” je uobičajen naziv za državne institucije BiH, koji se koristi još od uspostave prvih organa vlasti nakon potpisivanje Dejtonskog sporazuma. U domaći govor su ga uveli međunarodni predstavnici, ali je zdušno prihvaćen, pogotovo kod onih koji su negirali cjelovitost i kontinuitet postojanja BiH.

Iako djeluje benigno, iza ovakve konstrukcije se, zapravo, krije ozbiljan pokušaj negiranja samog postojanja BiH kao države. Naime, termin “zajedničke institucije” se koristi uglavnom za organe upravljanja koje prilikom udruživanja formiraju nezavisne države. Tako, recimo, zajedničke institucije imaju EU, NATO i druge slične organizacije. Time se, zapravo, BiH svodi na zajednicu nezavisnih država, čime se državni suverenitet daje entitetima.

A koliko je ovaj termin uvriježen, ilustruje i podatak da se on našao i u domaćim zakonima, poput Zakona o zastavi. Vodeći se ovom činjenicom, zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma PSBiH Denis Zvizdić je pokrenuo incijativu da se ova nelogičnost ispravi.

– Upravo sam, po hitnoj proceduri, uputio dva zakona. Prvi, izmjenu Zakona o zastavi BiH kako bi se brisala neustavna sintagma “zajedničke institucije” u dijelu koji se odnosi na objekte na kojima se obavezno ističe zastava. Nedopustivo je da ta formulacija stoji u tako važnom zakonu, naveo je Zvizdić u obavijesti na društvenim mrežama.

Svjedoci smo u proteklom periodu kako je pojedinim sportskim reprezentativnim selekcijama bio upitan nastup na velikim takmičenjima zbog nedostatka novca. Umjesto da država riješi te proleme i to u roku odmah, kako bi se sačuvao “obaz” države, zahvaljujući činjenici da u državnim institucijama sjede i oni koji bi najradije da nema BiH, finansiranje državnih sportskih selekcija se svelo na dobru volju pojedinaca u institucijama i to uglavnom na nižim nivoima vlasti. Svojim drugim prijedlogom Zvizdić predlaže rješenje kako spriječiti da se ovako sramotne situacije ponavljaju ubuduće.

– I drugi, dopune Zakona o sportu u BiH kako bi na sistemski način riješili finansiranje odlaska na međunarodna takmičenja svih državnih selekcija i vrhunskih sportista pojedinaca, te kako bi uspostavili državni Fond iz kojeg bi se finansirala izgradnja sportskih objekata, dodao je Zvizdić u poruci.

Interesantno za vas

Izdvajamo

MUP RS predstavio novo borbeno vozilo “vihor”

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač je izrazio zadovoljstvo što je za kratko vrijeme, svega šest mjeseci, uspješno...

Možda vas zanima i ovo