Ponedjeljak, 26 rujna, 2022

Spremite se za novo poskupljenje mlijeka: “Sljedeća godina bit će još gora”

Nemojte propustiti

“Cijena u marketu ne prati cijenu proizvodnje, jer je dosta niža cijena tog mlijeka u otkupu. Maksimalna cijena koju otkupljivači plaćaju proivođaču je do 83 pfeninga”, ističe Nedžad Bićo

Nakon što je jučer Srbija zabranila izvoz sirovog i pasterizovanog mlijeka, mljekarski sektor u BiH najavljuje da bi se u našoj zemlji mogao desiti isti tržišni poremećaj kao s uljem na početku ove godine.

Naime, očekuje se manjak mlijeka uz rast maloprodajnih cijena.

“Gorivo poskupilo, Repromaterijali svi poskupili, hemijska đubriva su poskupila, suša je učinila svoje… Sljedeća godina će sto posto biti gora”, kaže poljoprivrednik Senad Smajić iz Živinica.

Mlijeko je već poskupilo.

“Mlijeko je na policama od dvije do dvije i po marke. Tendencija je da ide prema tri KM. Ta cijena će se realizovat najvjerovatnije do nove godine”, kaže Muris Mujanović, poljoprivrednik iz Ilijaša.

“Cijena u marketu ne prati cijenu proizvodnje, jer je dosta niža cijena tog mlijeka u otkupu. Maksimalna cijena koju otkupljivači plaćaju proivođaču je do 83 pfeninga”, ističe Nedžad Bićo, ispred Udruženja poljoprivrednika FBiH.

Opširnije o svemu pogledajte u prilogu Nove BH:

Interesantno za vas

Izdvajamo

CIK prvi put na Općim izborima uvodi supervizore: Reagirat će odmah u slučaju drastičnog kršenja zakona

Neće se miješati u rad općinskih izbornih komisija, osim u slučaju drastičnog kršenja zakona kada će odmah reagirati, te...

Možda vas zanima i ovo