Subota, 16 listopada, 2021

Spremna za lansiranje: Sjeverna Koreja podigla raketu

Nemojte propustiti

Američki zvaničnici potvrdili su danas da je jučer Sjeverna Koreja podigla najmanje jednu raketu u poziciju za lansiranje, što znači da bi do ispaljivanja tog projektila moglo doći u svakom trenutku, prenosi CNN.

Foto: AFP
Foto: AFP

Američki obavještajci izvijestili su da je u položaj za lansiranje podignuta raketa Musudan i da je riječ o projektilu srednjeg dometa.

Budući da je raketa u položaj za lansiranje podignuta juče, ali ne i ispaljena, Zapad je zbunjen. Šta Sjeverna Koreja zapravo radi? Da li samo provjerava da li funkcioniše sistem za lansiranje ili “unosi nemir” među savezničke redove Južne Koreje, SAD i Japana.

Neka od nagađanja su da bi Sjeverna Koreja projektilima, koji su u stanju pripravnosti, mogla pogoditi američke baze u Japanu i Gaumu i da bi ih mogla lansirati prilikom proslave “Dana sunca”, na godišnjicu rođenja preminulog osnivača zemlje Kim Il Sunga, koja se obilježava 15.
aprila.

Američki sekretar za odbranu Čak Hejgel upozorio je da Sjeverna Koreja “pleše po ivici opasne linije”.

“Imamo kapaciteta da za nosimo se sa svakom akcijom Sjeverne Koreje i preduzećemo sve što je potrebno kako bismo zaštitili ovu zemlju i interese naše zemljeie naših saveznika”, rekao je on.

Zbog najava mogućeg lansiranja sjevernokorejskih raketa, Južna Koreja, Japan i SAD su u stanju su pripravnosti

(ONASA)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Iz tri elektroprivrede poručuju: Struja neće poskupjeti za domaćinstva

O najavi poskupljenja električne energije oglasila se i Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine. Iako Regulatorne...

Možda vas zanima i ovo