Srijeda, 20 listopada, 2021

Bevanda: Spremni smo uputiti Parlamentu i treći prijedlog izmjena Zakona o JMBG-u

Nemojte propustiti

Nakon duže pauze, zbog protesta građana i što su se zastupnici i ministri osjećali nesigurnim u Sarajevu, u jednom danu održane su dvije sjednice Vijeća ministara BiH. Sjednicama su prisustvovali svi ministri osim ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirka Šarovića, koji je opravdano bio odsutan, rekao je poslije završetka današnje sjednice u intervjuu za Fenu predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda.

vjekoslav-bevanda– Kao što sam ranije i najavio učinio sam sve da se održi sjednica i da imamo kvorum. Bez kvoruma ne možemo raditi i jučer sam dobio potvrdu da će sjednici prisustvovati svi ministri osim Šarovića i na moju sreću održali smo sjednice. Na prvoj sjednici smo analizirali sigurnosnu situaciju, s izvješćima svih sigurnosnih tijela. Zaključili smo jednoglasno da je sigurnosna situacija zadovoljavajuća i da Vijeće ministara može održavati sjednice – precizirao je Bevanda.

Predsjedavajući Vijeća ministara komentirajući proteste građana početkom ovog mjeseca dodao je da građani mogu iskazivati svoje nezadovoljstvo, ali da se tom prilikom ne ugrožava sigurnost drugih.

– Kada je riječ o izmjenama i dopunama Zakona o JMBG-u želim da javnost zna što je uradilo Vijeće ministara. Vijeće ministara je do sada u dva navrata utvrđivalo izmjene i dopune Zakona o matičnom broju. To smo upućivali u parlamentarnu proceduru i oba puta na sjednicama Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH nije bilo dovoljno glasova za usvajanje izmjena koje smo predložili. Vijeće ministara je dan prije protesta građana donijelo Odluku kojom smo omogućili izdavanje matičnih brojeva na čitavoj teritoriji BiH. To su stalni matični brojevi, ali je bilo mnogo izjava koje su zbunjivale javnost da su to privremeni matični brojevi-podsjetio je Bevanda.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Sine, pazi šta sanjaš! Svetlana Cenić objasnila Dodiku šta sve piše u “izvornom Dejtonu”

Izvorni Dejton? Kako ga nazivaju. Pa, sine, pazi šta sanjaš. Da krenem redom samo nekoliko stvari - piše Cenić Nadležnost...

Možda vas zanima i ovo