Srijeda, 18 svibnja, 2022

Sramotan istup ruskog ambasadora pri UN-u o zločinima u Buči: Ukrajinci su ih ubijali, snimci su laž…

Autor:Index.hr

Nemojte propustiti

Nebenzia je optužio Ukrajince da su oni ubili ljude koji su na rukama nosili bijele trake, što je bio znak da je riječ o civilima dok je grad bio pod ruskom kontrolom.

Ruski ambasador pri Vijeću sigurnosti UN-a Vasilij Nebenzia održao je press konferenciju na kojoj je izrazio nezadovoljstvo činjenicom da na zahtjev Rusije nije sazvan sastanak Vijeća sigurnosti UN-a te iznio niz tvrdnji za koje je naveo da “dokazuju da je video koji sugerira da su Rusi počinili masakr u Buči – laž”.

– To je jasna provokacija u Goebbelsovom stilu – izjavio je ruski ambasador pri UN-u.

– Želim vam predstaviti prave dokaze o Buči. Dok je grad bio pod kontrolom ruske vojske, nijedan stanovnik nije bio žrtva nijednog nasilnog čina. Za to su se vrijeme stanovnici kretali slobodno. Koristili su mobitele pa su mogli na društvenim mrežama objaviti bilo koju sliku ili videosnimku nekog teoretskog nasilja da je to bio slučaj. No to se nije dogodilo – rekao je Nebenzia.

Nebenzia je na pressu objavio snimak gradonačelnika Buče za koji je rekao da je snimljen 31. marta.

– Taj je snimak snimljen dan nakon povlačenja ruskih snaga, što je prezentirano kao pobjeda ukrajinske vojske. Zanimljivo, nije spominjao nikakvo masovno nasilje, ubistva, masovne grobnice ni išta slično. Teško je zamisliti da bi gradonačelnik zaboravio spomenuti takve stravične stvari. Na snimci je gradonačelnik Federov nasmiješen, teško je da bi se tako ponašao da je oko njega masakr na ulicama – rekao je, a potom je pušten snimak.

– Na snimku je sretan što su se ruske trupe povukle i govori da je to velika pobjeda ukrajinske vojske. Ne spominje nikakve zločine u gradu. Ovaj video je objavila ukrajinska televizija Kanal 24 1. aprilai naglašavam da ništa o zločinima nije bilo rečeno 1. aprila. Želim vam pokazati i sliku zamjenika predsjednika ukrajinskog parlamenta koji se također smije i u svojoj objavi ne spominje ništa o zločinima – kazao je.

– 2. aprila je Nacionalna garda Ukrajine objavila video ulaska u Buču i nigdje se ne vide tijela. Pričali su sa stanovnicima i niko nije spomenuo masakr – rekao je.

Pušten je i taj video na kojem se vidi ulazak ukrajinskih snaga u grad.

– Da sumiramo, nema nikakvih izvještaja o zločincima u Buči za koje sad okrivljuju rusku vojsku, koji bi se dogodili prije ulaska ukrajinske vojske u grad. Četiri dana nakon što je ruska vojska napustila grad, nije bilo nijednog, ponavljam, nijednog spomena zločina – govori Nebenzia.

– Video s tijelima se pojavljuje 3. aprila, pun je diskrepancije i očitih laži. Tijela su ležala na ulicama najmanje četiri dana, ali nisu ukočena. Kako je to moguće? To je protivno zakonima biologije. Nema ni znakova raspadanja. Na ranama nema krvi. To također pokazuje da je video lažan – rekao je.

Osim što tvrdi da tijela civila nemaju nikakve veze s ruskom vojskom, Nebenzia je otišao i korak dalje. Optužio je Ukrajince da su oni ubili ljude koji su na rukama nosili bijele trake, što je bio znak da je riječ o civilima dok je grad bio pod ruskom kontrolom.

– Kad su ukrajinske snage ušle u grad, pucale su u ljude s bijelim trakama, ubijajući civile. Postoji snimka razgovora između ukrajinskih jedinica koja je bila objavljena na društvenim mrežama. Jedan radikal pita može li pucati u ljude bez plavih traka, a drugi mu odgovara: Naravno – rekao je Nebenzia.

Kazao je kako je ukrajinski video tijela na ulicama Buče “gruba krivotvorina”.

O jednoj od dvije trudnice čije su slike nakon napada na bolnicu i porodilište u Mariupolju obišle svijet ponovio je optužbe da je glumila.

– Ona je blogerica, vidio sam da je na ruskoj televiziji priznala da su je natjerali da to radi – izjavio je Nebenzia.

Još se jednom osvrnuo na masakr u Buči, tvrdeći da je sve laž.

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Nevrijeme prouzrokovalo haos u Zenici: Porušena stabla, pucanje asfalta, poplavljen podvožnjak, blokiran saobraćaj…

Zbog velike količine vode poplavljenje su i neke ulice u samom gradu pa se saobraćaj odvija otežano. Jak vjetar i...

Možda vas zanima i ovo