Utorak, 18 siječnja, 2022

‘Sramotan odnos prema žrtvama‘ – Tužilaštvo BiH obustavilo istragu za masakr na tuzlanskoj Kapiji!

Autor:BIRN

Nemojte propustiti

Odluka o neprovođenju donijeta je krajem decembra prošle godine u Tužilaštvu BiH

Tužilaštvo BiH donijelo je odluku o neprovođenju istrage protiv osam osoba za masakr na tuzlanskoj Kapiji u maju 1995, kada je granatom sa Ozrena ubijena 71 osoba, a više od 150 ranjeno, saznaje BIRN.

”Tužilaštvo BiH je utvrdilo da su neosnovani navodi iz rješenja o provođenju istrage Kantonalnog suda u Tuzli, odnosno prikupljeni dokazi isključuju postojanje osnova sumnje da su prijavljeni na bilo koji način sudjelovali u predmetnim događajima”, navodi se u odluci.

Odluka o neprovođenju donijeta je krajem decembra prošle godine u Tužilaštvu BiH, a obuhvata Vladimira Arsića, komandanta Operativne grupe Doboj VRS-a, načelnike artiljerije i štaba Taktičke grupe Ozren Boru Maksića i Miroslava Ostojića, potom komandante Druge ozrenske i pješadijske lake brigade Nedeljka Pejčića i Goluba Panića, te načelnika artiljerije i štaba Druge ozrenske lake pješadijske brigade Đorđa Petkovića i Duška Popovića, kao i Mladena Mihajlovića, komandanta Prve ozrenske lake brigade.

– Sudovi i tužilaštva ne rade svoj posao. Zašto odmah, zajedno s Novakom Đukićem, nisu optužili te ljude, jer se tačno znalo ko je i na kojoj poziciji bio. Ovo je sramotan odnos prema žrtvama, rekao je Arif Ahmetašević, otac ubijene Edine.

Više s weba

Izdvajamo

DEFINITIVNO STIŽU SANKCIJE: Nijemci Dodika više ne žele vidjeti ni ‘nacrtanog’

– Ne može Dodik 15 godina rušiti državu i biti u korupciji, a onda se vratiti u Predsjedništvo bez...

Možda vas zanima i ovo