Četvrtak, 8 lipnja, 2023

Sramotna odluka Pejke Medić: Zabranila prilog o opsadi Sarajeva

Autor:Raport.ba

Nemojte propustiti

Nakon što je prilog najavljen na kolegiju urednika, direktorica Medić se zainteresirala za detalje te je tražila da presluša prilog.

Pejka Medić, direktorica BH Radija 1, ukinula je emitovanje priloga o opsadi Sarajeva jer nije sadržavao ‘dvije strane o građanskom ratu’, saznaje Raport.

Ova informacija potvrđena nam je iz nekoliko izvora – piše Raport.ba.

Naime, kako nam je rečeno, prilog je pravio poznati novinar i uradnik Amir Sužanj za magazin “Sedmica”. Prilog o opsadi Sarajeva rađen je u sklopu obilježavanja 30 godina od početka opsade glavnog grada i trebao je biti emitiran juče.

Upravo se čita:  "Zeničanka me drogirala, držala zaključanu u kupatilu, ukrala mi 4.000 eura i 1.000 dolara"

Nakon što je prilog najavljen na kolegiju urednika, direktorica Medić se zainteresirala za detalje te je tražila da presluša prilog.

Ona je poručila da se prilog mora uraditi ‘korektno’ sa ‘dvije strane o građanskom ratu’.

Međutim, kako je nezvanično preneseno, dobila je odgovor da, kada je u pitanju opsada Sarajeva, ne postoje ‘dvije strane’ niti da se radilo o građanskom ratu nego agresiji i opsadi, što dokazuju i brojne presude međunarodnog suda u Hagu.

Upravo se čita:  Najezda zmija u bh. gradu: Građani u strahu, djeca ne smiju na igrališta

Prilog je, kako je rečeno, sastavljen onako kako je to i prvobitno bilo zamišljeno. Ali, nije objavljen, o čemu je novinar Sužanj i obaviješten prije nekoliko dana.

Ali, objašnjenje je bilo nešto drugačije.

Kako je preneseno Raportu, zvanično objašnjenje je da prilog ne može biti emitiran jer mora ići prilog o 77 godina postojanja Radiotelevizije BiH.

Da se radi o lošem izgovoru jasno je svima, s obzirom na to da se za godišnjicu Radiotelevizije znalo mnogo prije kao i program koji će tim povodom biti emitiran.

Upravo se čita:  Jesu li prognoze za ljeto pozitivne? Evo kakvo nas vrijeme očekuje u naredna tri mjeseca

No, tu nije kraj.

Kako je rečeno, postoji namjera direktorice Medić da novinara Amira Sužnja ukloni iz emisije “Sedmica” jer smatra da on daje prostor ‘antisrpski nastrojenim sagovornicima’.

Inače, direktorica Medić poznata je po svojim nacionalističkim istupima, veličanju ratnih zločinaca, a šta misli o opsadi Sarajeva objavila je prije nekoliko dana na svom Twitter nalogu. Ona je, naime, ismijavala priloge o hrani i jelima koja su Sarajelije izmišljali tokom opsade u nedostatku osnovnih živitnih namirnica.

“Bogata turistička ponuda”, napisala je Medić.

Pročitajte još

Izdvajamo

Sarajlija Nenad o Neletu: Jaran ga vozio na aerodrom, je li to etničko čišćenje?

“Ja sam Nenad Kovačević od oca Slobodana, čitav rat sam proveo na Bjelavama” Sarajlija Nenad Kovačević u svome tekstu osvrnuo...

Možda vas zanima i ovo