Ponedjeljak, 25 siječnja, 2021

Sramotno: Književnik Peter Handke, negator genocida u Srebrenici, ovogodišnji dobitnik “Velike nagrade Ivo Andrić”

Nemojte propustiti

Stiglo upozorenje: “Dijaspora je jedan veliki kapital i bogatstvo kojeg se Bosna i Hercegovina ne smije tako lako odreći”

"Dijaspora je jedan veliki kapital i bogatstvo kojeg se Bosna i Hercegovina ne smije tako lako odreći", kazao je...

Sjećate li se “kioska od 253.000 KM”? Evo koliko ustvari košta: Muzur objavio nalaz vještaka, vrijednost čak 10 puta manja!

Predsjednik turističke zajednice KS Nermin Muzur podsjetio je na ovaj slučaj i objavio nalaz vještaka građevinske struke kao dokaz...

Ostvaruju se najcrnji snovi Dragana Čovića: Domovinski pokret Miroslava Škore osnovao stranku u BiH, žele biti prva opcija Hrvatima, čeka se Diana Zelenika

Sjedište novoosnovane stranke je u Livnu, a time su, kaže Slavko Andačić, željeli poslati znakovitu poruku, jer je taj...

Meteorolog Face TV-a Nedim Sladić objavio novu prognozu vremena koja se mnogima neće dopasti: Zima se ponovo vraća

Meteorolog Face TV Nedim Sladić navodi da večeras dolazi do produbljivanja visinske doline nad Đenovskim zaljevom s kojim će...

Andrićev institut u Andrićgradu koji dodjeljuje ovo priznanje, a na čijem čelu je reditelj Emir Kusturica, osnovan je 28. juna 2013. godine.

Ovogodišnji dobitnik književne “Velike nagrade Ivo Andrić“ Andrićevog instituta za životno djelo je pjesnik Milovan Danojlić, saopćio je akademik Jovan Delić, dok je najbolja knjiga objavljena u Srbiji ili bh. entitetu Republika Srpska tokom godine “Drugi mač – Majska povijest” Petera Handkea, koji je javnosti poznat po negiranju genocida u Srebrenici.

– Ovom nagradom i odlukom da s jedne strane imamo Handkea, a s druge Danojlića, Institut se primakao ideji da spaja nacionalnu i svjetsku književnost, rekao je Delić.

– Nagradu obično uručujemo oko Svetog Save u Andrićgradu, ali zbog epidemiološke situacije sada ne znamo kada će to i gdje biti, rekao je Delić na konferenciji za novinare u Beogradu.

Od Ive Andrića i Miloša Crnjanskog, dodao je književni kritičar Želidrag Nikčević, do Danojlića i Handkea nismo imali takvo preplitanje naše i svjetske sudbine i problematike.

Andrićev institut u Andrićgradu, na čijem čelu je reditelj Emir Kusturica, osnovan je 28. juna 2013. godine.

Podsjećamo da je Peter Handke jedan od najvećih negatora genocida u Srebrenici, a neposredno nakon 11. jula 1995. godine boravio je u ovom gradiću s mračnom historijom. Isto tako, držao je govor na sahrani Slobodana Miloševića, a za svoje postupke do danas se nije pokajao.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Poruka iz Beograda: Zaustavi se Milorade, obrukao si i Srbiju! Vrag je odnio šalu!

Svo tvoje političko djelovanje bilo je štetno po Republiku Srpsku, sada postaje opasno. Zato se zaustavi! Ti si izvor...

Možda vas zanima i ovo