Četvrtak, 7 srpnja, 2022

Srbija na nogama: Traže momentalne ostavke Ane Brnabić i Darije Kisić Tepavčević

Nemojte propustiti

Potresne prizore stanja u kom se djeca nalaze i uslova u kojima žive zatekli su istraživači u sedam ustanova socijalne zaštite i opisali ih u izvještaju „Zaboravljena djeca Srbije“.

Inicijative i organizacije civilnog društva zatražile su “momentalnu neopozivu ostavku” predsjednice Vlade Srbije Ane Brnabić i ministarke za rad, zapošljavanje i boračka pitanja Darije Kisić Tepavčević zbog izvještaja o sistemskom i dugogodišnjem zanemarivanju, pa i mučenju djece u ustanovama socijalne zaštite širom zemlje.

„Nepoštovanje zakona, osnovnih civilizacijskih normi, potpuna indolencija, neznanje, nedostatak empatije, arogantno i beskrupulozno zanemarivanje faktografski iznetih činjenica, predstavljaju ne samo dovoljan razlog za ovaj zahtjev, već istovremeno označavaju prelomnu tačku nakon koje će ovo društvo postojati kao smislena zajednica ili će potpuno nestati“, navodi se u saopštenju.

Zahtjev potpisuju arhitekta Dragoljub Bakić, Organizacija za očuvanje prirode i životinja OSNA, Biljana Stojković iz Skupštine slobodne Srbije, arhitekta Sonja Pavlović iz Građanske Platforme, Inicijativa Odbranimo Teslu Pančevo, Đorđe Miketić iz inicijative Srce Grada, Predrag Stakić, Ekološko društvo Belorepan, dr Milica Kočović De Santo, advokatica Danijela Nestorović, Udruženje gradjana „Bela Čaplja 1165“, aktivista Petar Stanić, Elena Vasilieva iz UG Znanje, IG Sačuvajmo Gardoš i Zemun, neformalna grupa građana ZaNašKej, Dragomir Stanković iz UG Komšija, Pokret Tvrđava, UG „Internet radnici Srbije“, Čuvari vatre i Odbranimo reke Stare planine, prenosi N1.

Inicijativa za prava osoba sa mentalnim invaliditetom objavila je izvještaj o svom terenskom istraživanju o kršenju prava i nehumanom postupanju sa djecom sa smetnjama u razvoju i invaliditetom, koja su zbrinuta u socijalnim ustanovama širom Srbije.

Potresne prizore stanja u kom se djeca nalaze i uslova u kojima žive zatekli su istraživači u sedam ustanova socijalne zaštite i opisali ih u izvještaju „Zaboravljena djeca Srbije“.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Šta to udiše Đoković iz bočice? Upitao je trenera pa potegnuo

Nakon dva seta zaostatka preokrenuo je meč protiv Jannika Sinnera (20, ATP 13.) 'bez problema' (5-7, 3-6, 6-3, 6-2,...

Možda vas zanima i ovo