Četvrtak, 7 srpnja, 2022

Srbija na nogama zbog Bideonove poruke: To je nezapamćeni cinizam i uvreda svakog građanina Srbije

Autor:Sputnjik

Nemojte propustiti

Predsjednik SAD Joe Biden čestitao je Dan državnosti Srbije i poručio da će SAD i dalje podržavati Srbiju u evropskim integracijama, reformama i postizanju trajnog sporazuma sa Kosovom “koji je fokusiran na međusobno priznanje”. Ovo pismo izazvalo je brojne reakcije u susjednoj državi.

Zamislite da vam neko čestita rođendan tako što vam poželi brzu smrt. Upravo to je suština tople poruke koja je iz Bijele kuće poslata u Srbiju – čestita se Dan državnosti 15. februar, Sretenje, uz iskrene želje da Srbija nestane kao država, piše u komentaru beogradska redacija ruske agencije Sputnjik.

Sputnjik piše da sadržina Bidenovog pisma upućenog Vučiću “zaista predstavlja nezapamćen cinizam i potpuno ogoljenu uvredu svakog građanina Srbije”.

-Biden, bez uvijanja i diplomatskih oblandi, čestita nam Dan državnosti uz poruku da Sjedinjene Američke Države daju podršku postizanju “sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa s Kosovom, koji je fokusiran na međusobno priznanje”. Nije potrebno političko i analitičarsko iskustvo da bi se ova čestitka protumačila na samo jedan način: Amerika zahtijeva da se Srbija potpuno odrekne 15 odsto svoje teritorije, svog duhovnog i istorijskog sjedišta. Da se odrekne sebe”, piše Sputnjik.

Sputnjik dalje piše kako nije poznato da li je vremešni Biden možda zaboravio da je Srbija, za razliku od lažne republike Kosovo, međunarodno priznata država, članica Ujedinjenih nacija i da nju nema šta dodatno i posebno da priznaje njena južna pokrajina.

-Termin „međusobno priznanje“, koji predsjednik Amerike paradoksalno zloupotrebljava kao neku vrstu kompromisa ili čak ustupka Srbiji, u najmanju ruku je naivna podvala prihvatljiva isključivo za političke imbecile, a ne za ozbiljnu i suverenu državu. Čestitka koju Biden šalje imajući u vidu i, kako kaže, 140 godina partnerstva SAD i Srbije, više predstavlja neku vrstu vrhunca postmoderne mimikrije, laži i opsjene. To je izraz bahatosti svojstven dželatima koji žrtvi dopuštaju poslednji dim duvana ili upravnicima logora koji odobravaju još jednu kutlaču bljutave kaše zatvorenicima koji slave rođendan, piše Sputnjik.

Autor teksta kaže da će Bajdenova čestitka ući “u anale političke istorije po svojoj bestidnoj i šizofrenoj poruci koja teško može da ostavi ravnodušnim bilo koga ko voli ovu zemlju. To je pismo koje bahatost izvodi gotovo do nadrealnih i neslućenih granica pošto se brutalni zahtjev za odricanje sopstvene teritorije bez srama uvija u šarenu mašnicu.

No, autor piše da je “nešto Biden, zajedno sa svojim saradnicima, ipak zanemario”.

-Srbija na Sretenje, 15. februara, pored Dana državnosti, obilježava i dan kad je u Orašcu, u Marićevića jaruzi, Crni Đorđe podigao Srbe na ustanak protiv turske imperije. Dan kada je počela borba za slobodu. Tog dana se pred Srbe ne izlazi sa ovako niskim porukama i papirićima. Bez obzira da li Srbijom vlada duh Karađorđa ili Miloša. Svejedno je.

Podsjećamo, predsjednik SAD Joe Biden čestitao je Dan državnosti Srbije i poručio da će SAD i dalje podržavati Srbiju u evropskim integracijama, reformama i postizanju trajnog sporazuma sa Kosovom “koji je fokusiran na međusobno priznanje”.

“I dalje ostajemo nepokolebljivi u podršci cilju Srbije u pogledu evropskih integracija i pružamo vam podsticaj da i dalje preduzimate teške korake ka postizanju tog cilja, uključujući uvođenje neophodnih reformi i postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji sa Kosovom, koji je fokusiran na međusobno priznanje”, poručio je Biden u pismu čestitki Aleksandru Vučiću, koje je objavljeno sa sajtu predsjednika Srbije.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Kako se “gule” građani: Kupovinom dizela za 100 KM, državi dajemo čak 38 KM

“Niz fiskalnih i parafiskalnih nameta u BiH nema jasno definisanu zakonsku namjenu što znači da ulazi u budžet i...

Možda vas zanima i ovo