Subota, 27 veljače, 2021

Srbija: Novi potpredsjednik Vlade i ministar odbrane za vrijeme rata u BiH na Palama radio kao novinar

Nemojte propustiti

Hrvatski branitelji protiv izgradnje džamije Alija Izetbegović: Asocira nas na progone i etničko čišćenje

Nazvati vjerski objekt po Aliji Izetbegoviću, naglašavaju predstavnici udruženja proizašlih iz Domovinskog rata Bugojna, neprimjereno je iz više razloga...

Dr. Dragan Stevanović: Ovo nije “gripica” nego ozbiljna bolest; U karijeri nisam vidio veći broj teško oboljelih

Dr. Dragan Stevanović je kazao da za 30 godina nije vidio veći broj teško oboljelih. Mi smo upozoravali da se...

SDA razočarana potezom stranaca u vezi Srebrenice

SDA smatra razočaravajućom poruku koje su ambasadori Kvinte, Delegacija EU i OSCE poslali preživjelim žrtvama genocida u Srebrenici odbijajući...

Hasanu Dupovcu i Zijadu Mutapu produžen pritvor za dva mjeseca

Tužilac Hasanspahić je obećao i proširenje istrage na bar još tri osobe do čega je djelimično i došlo s...

Vučić će u novoj vladi Srbije, pored funkcije potpredsjednika i ministra odbrane, biti i šef tajnih službi .

Aleksandar Vučić za vrijeme rata u BiH, 1992. i 1993. godine, radio je kao novinar na PalamaBudući potpredjednik Vlade i ministar odbrane Srbije Aleksandar Vučić za vrijeme rata u BiH, 1992. i 1993. godine, radio je kao novinar na Palama.
 
Kako je navedeno u biografiji Aleksandra Vučića, koji je lider Srpske napredne stranke (SNS), 1992. godine on je postao član Srpske radikalne stranke, a iste i naredne godine, „radio je kao novinar na Kanalu S na Palama u Republici Srpskoj pripremajući i vodeći vijesti na engleskom jeziku, intervjue i reportaže“. Biografiju je novinarima dostavila stranka čiji je Vučić lider.
 
U biografiji Aleksandra Vučića navodi se da je diplomirao na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, kako se ističe, sa najvišim ocjenama kao jedan od najboljih studenata u generaciji, da je 1994. izabran za generalnog sekretara SRS-a, a 1998. obavljao je funkciju ministra za informisanje u Vladi narodnog jedinstva.
 
Vučić je biran za poslanika u Saveznoj skupštini SRJ tri puta: februara 1998, maja 2000. i septembra 2000.
 
“Bio je narodni poslanik i zamjenik predsjednika poslaničke grupe Srpske radikalne stranke u Skupštini Srbije. Jedan je od osnivača Srpske napredne stranke”, navodi se u zvaničnoj biografiji budućeg poredsjednika Vlade i ministra odbrane Srbije.
 
Nakon sukoba sa Vojislavom Šešeljom i izlaska iz SRS-a, 2008. godine, zajedno sa aktuelnim predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem osnovali su Srpsku napredne stranku i do skora je obavljao funkciju zamjenika predsjednika te stranke.
 
Lider naprednjaka biće i šef tajnih službi
 
Kako se planira predloženim zakonskim rješenjima, Aleksandar Vučić će, pored funkcije potpredsjednika  Vlade i ministra odbrane, koordinirati tajnim službama Srbije.
Izmjenama Zakona o uređenju službi bezbednosti koje je sinoć usvojio srbijanski parlament, Vučiću je pravno omogućeno da zna sve tajne u Srbiji.
Nadzor tajnih službi do sada je bio u domenu šefa države i pripadao je šefu njegovog kabineta.
 
Mediji u Srbiji spekulišu da je novim zakonskim rješenjima o kontroli tajnih službi izvršeno gomilanje moći jednog partijskog lidera. Ukoliko lider naprednjaka bude stupio na čelnu fukciju Biroa za koordinaciju, imaće direktnu kontrolu nad Bezbjednosno-informativnom agencijom (BIA), Vojno-obavještajnom agencijom (VOA) i Vojno-bezbjednosnom agencijom.

 

(Bh-index)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

“VSTV ne treba prihvatiti Tegeltijinu ostavku, mora ga razriješiti!”

Neophodno je da novi saziv VSTV-a predvođen predsjednikom Halilom Lagumdžijom te njegovim zamjenicama Biljanom Simeunović i Sanelom Gorušanović Butigan...

Možda vas zanima i ovo