Srijeda, 8 prosinca, 2021

Srbija počela pristupne pregovore s EU-om

Nemojte propustiti

Ilustracija
Ilustracija

U Briselu je počela prva međunarodna konferencija između Srbije i EU, čime je označen početak pristupnih pregovora.

U Briselu je danas, nešto poslije devet sati, počela prva međuvladina konferencija između Srbije i EU, čime je označen početak pristupnih pregovora na političkom nivou.

Srbiju na konferenciji predstavljaju premijer Ivica Dačić, prvi potpredsjednik Vlade Aleksandar Vučić, a u delegaciji su i ministar za evropske integracije Branko Ružić, šef diplomatije Ivan Mrkić, šefica pregovaračkog tima Tanja Miščević i savjetnik predsjednika Srbije za vanjsku politiku Marko Ðurić.

Evropsku uniju na skupu predstavljaju potpredsjednik grčke Vlade i šef diplomatije Evangelos Venizelos i komesar za proširenje Štefan Fule.

Današnja konferencija je prilika da se razmijene opći stavovi između predstavnika EU i Srbije, da se predstavi pregovarački okvir EU, pregovarački tim Srbije i predloži kalendar sastanaka u okviru procesa skrininga.

Premijer Dačić će predstaviti uvodnu izjavu Vlade Srbije.

Na konferenciji su, između ostalih, prisutni i šef austrijske diplomatije Sebastian Kurz, ministarska vanjskih poslova Hrvatske Vesna Pusić i drugi.

Poslije međuvladine konferencije, Dačić i Vučić će se obratiti medijima.
Vučić je poručio kako je cilj vlade da Srbija 2020. godine postane punopravni član Unije.

“Naš cilj je da sve što je do nas završimo do 2018, a onda nije više na nama da li ćemo u EU biti primljeni 2020.”, rekao je novinarima u Vladi Srbije u ponedjeljak.

Šefica pregovaračkog tima Srbije sa EU Tanja Miščević za Al Jazeeru je govorila o planovima i očekivanjima.

“Tri poglavlja za koje mislim da, po prirodi pregovaračkog okvira, će biti otvorena tokom ove godine su poglavlje 35 – Normalizacija i poglavlja koja su suštinski važna za novi pristup pregovora 23 i 24 – Vladavina prava, odnosno Pravda, sloboda, bezbednost”, kaže Miščević.

“Volela bih da predmet otvaranja pregovora i poglavlje nauka i istraživanje, kao i carinska unija, što su oblasti gde ne očekujem merila za otvaranje pregovora.”

U jedanaestom mjesecu 2000. tadašnja Savezna Republika Jugoslavija prvi put je službeno učestvovala na samitu EU u Zagrebu, gdje je uključena u proces Stabilizacije i pridruživanja.

Pet godina kasnije, nova država Srbija i Crna Gora započinje pregovore o Sporazumu i stabilizaciji, da bi ubrzo 2006. pregovori bili stopirani zbog nedovoljne saradnje s Haškim tribunalom.

Konačno, Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između EU i Srbije potpisan je u Luksemburgu 2008. godine, nakon što je državna zajednica Srbija i Crna Gora prestala postojati i nakon što je Srbija normalizirala saradnju s Tribunalom za ratne zločine.

Godinu dana kasnije, uspostavljen je bezvizni režim i te iste godine Srbija je podnijela zahtjev za članstvo u Uniji.

U martu 2012. dodijeljen joj je status kandidata, da bi prošle godine u junu Brisel odlučio da pregovori sa Srbijom o pristupanju EU počnu najkasnije u januaru 2014. godine.

(Al Jazeera Balkans, agencije)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Grlić Radman poručio Milanoviću: Genocid je genocid, tu se ne propitkuje broj žrtava! Postoji samo genocid!

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović je u nekoliko navrata komentarisao genocid u Srebrenici prvenstveno nakon što je HDZ uz SNSD...

Možda vas zanima i ovo