Ponedjeljak, 19 travnja, 2021

Srbija preuzela ulogu Bosne i Hercegovine: Veliki broj državljana naše zemlje vakciniše se u Beogradu

Autor:Klix.ba

Nemojte propustiti

Svakako da je ovakva mogućnost, koju je ponudila Srbija državljanima BiH, hvalevrijedna. Biće zanimljivo vidjeti da li će poziv na vakcinaciju važiti i nakon ponedjeljka 29. marta, nakon što istekne rok važenja ovih vakcina.

Kada već neće, ili ne znaju vlasti u BiH, Srbija je počela vakcinisati državljane naše zemlje. Već nekoliko dana traje vakcinacija državljana BiH u Hali 3 Beogradskog sajma.

Prrije nekog vremena građani BiH su dobili mogućnost da se za vakcinaciju u Srbiji registruju putem obrasca koji se nalazi na internet stranici Ministarstva tdravlja Srbije. U posljednja dva dana veliki broj onih koji su se prijavili na ovakav način dobili su pozive da dođu u Beograd na vakcinaciju.

tekst se nastavlja ispod sponzorisanog sadržaja

Osim toga, Srbija je uputula poziv svim koji to žele, čak i vez prethodne najave, da dođu u Beograd da bi se vakcinisali. Jedini uslov je da imaju pasoš BiH i mjesto prebivališta u našoj zemlji, bez obzira u kom entitetu žive.

Poziv na vakcinaciju

Vakcina koju dobijaju državljani BiH je AstraZeneca Covishield, ista koju je Srbija već donirala BiH. Kao što je poznato, zajedno sa prvih 5.000 doza vakcine, u Sarajevo je iz beograda doputovao i Aleksandar Vučić. Nakon toga stiglo je još 5.000 doza za revakcinaciju, a potom i još 10.000 doza iste vakcine.

Navodno je glavni razlog ovakvog altruizma prema državljanima BiH, kojeg Srbija pokazuje, to što rok važenja vakcina ističe 29. marta. Taj podatak je saopćen još kada je Vučić distavio prvu kontigent od 5.000 doza. Navodno je srbija kupila velike količine ovih vakcina. Međutim, kako je do sada cakcinisan veliki broj državljana Srbije, interes za imunizacijom je oslabio. Da ne bi bacili neiskorištene vakcine, vlasti u Srbiji su odlučile da ih stave na raspolaganje državljanima susjednih zemalja. Navodno, osim BuH, mogućnost da budu vakcinisani u Srbiji ponuđena je i državljanima Sjeverne Makedonije.

Svakako da je ovakva mogućnost, koju je ponudila Srbija državljanima BiH, hvalevrijedna. Biće zanimljivo vidjeti da li će poziv na vakcinaciju važiti i nakon ponedjeljka 29. marta, nakon što istekne rok važenja ovih vakcina.

Prema nekim izvorima, među onima koji su se posljednjih dana vakcinisali u Srbiji su uglavnom poslovni ljudi, prevoznici i slično, odnosno osobe čiji profesionalni angažman zahtjeva mnogo putovanja. Međutim, veliki je broj i “običnih” ljudi koji su iskoristili mogućnost da se vakcinišu u beogradu.

Prema izjavama onih koji su ovih dana bili u Hali 3 Beogradskog sajma, primjetan je jako veliki broj ljudi. Međutim, organizacija gotovo pa savršeno funkcioniše, tako da vrijeme provedeno u čekanju na valcinu ne traje dugo. Svaku osobu koja dođe pregleda jedan od 31 doktora koliko ih je angažovano na ovoj lokaciji. Također, sa svakom osobom se razgovara o tome da li je alergična na nešto, da li osjeća bilo kakve zdravstvene tegobe, da li uzima neke lijekove, sa posebnom pažnjom na antibiotike i slično. Tek ako su svi odgovori negativni, osoba može primiti vakcinu.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

IGK poručio Miloradu Dodiku:’Radiš uzaludan posao! Nećemo šutjeti sve dok se BiH ne oslobodi takvih kao što si ti’

Ne postoji nijedan fenomen svijesti kroz koji se bolje oslikava bosanskohercegovačka prošlost, sadašnjost i budućnost, nego što je to...

Možda vas zanima i ovo