Ponedjeljak, 8 ožujka, 2021

Srbija uvodi nastavu na bosanskom jeziku

Nemojte propustiti

Strava u BiH: Muškarac pokušao silovati 14-godišnju djevojčicu, policija ga ekspresno uhapsila

ŽEPČE - Nad uhapšenim muškarcem se provodi kriminalistička obrada, a o svemu je obaviješten i dežurni tužilac Tužilaštva ZDK...

U zadnjih pet mjeseci zvanično nije potvrđen nijedan slučaj sezonske gripe u BiH

U Bosni i Hercegovini u proteklih pet mjeseci zvanično nije potvrđen nijedan slučaj sezonske gripe od čijih posljedica su...

Christiane Amanpour, novinarka CNN-a za Face TV: Nema budućnosti ako je Bosna i Hercegovina podijeljena u entitete, RS mora odgovarati

Christiane Amanpour, novinarka CNN-a, gostovala je sinoć na televiziji FACE te je istakla da su BiH i Balkan bliski...

Policija intezivno traga za Renatom Marjanovićem, sinoć je ispalio rafal na kafić

Renato Marjanović i odranije je poznat po nasilničkom ponašanju, a u žižu javosti dospio je u martu 2019. godine...

Pripremna nastava na bosanskom jeziku počinje uskoro, a nastava u punom obimu od naredne školske godine

srbija nastava

Bosanski jezik će od naredne školske godine biti uveden u svim svim predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama u opštinama u kojima je bosanski jezik u službenoj upotrebi, javio je dopisnik agencije Anadolija.

U Glavnom uredu Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) u Novom Pazaru održan je seminar o pripremnoj nastavi na bosanskom jeziku u obrazovno-vaspitnim ustanovama u opštinama Novi Pazar, Prijepolje, Sjenica i Tutin za vaspitače, učitelje, nastavnike i profesore koji će u drugom polugodištu školske 2012/2013. izvoditi nastavu na bosanskom jeziku.

Kako je saopšteno iz BNV-a, pripremna nastava će se odvijati u po jednom odjeljenju pripremnog razreda u predškolskim ustanovama, u po jednom odjeljenju I i V razreda osnovne škole i u po jednom odjeljenju I razreda srednjih škola u sandžačkim gradovima.

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžević je rekao da se najavljeni smak svijeta nije desio, ali da je danas smak svijeta za sve one koji su smatrali da Bošnjacima ne treba obrazovanje na maternjem jeziku i za sve one koji smatraju da Bošnjaci ne mogu u institucijama sistema da ostvare pravo na obrazovanje na svom maternjem bosanskom jeziku.

“Danas počinje nova era za bošnjački narod kao i za državu Srbiju. U partnerskom odnosu Bošnjačkog nacionalnog vijeća i Ministarstva prosvjete tekao je proces sazrijevanja i podizanja kapaciteta Vijeća, vaspitača, nastavnika, direktora, roditelja, resornih odbora i stručnih timova i svi su se ti dijelovi danas stopili u cjelinu koja će izrasti u školstvo na bosanskom jeziku u okviru državnog školskog sistema”, naveo je Džudžević i ocjenio da će se “ostvarenjem prva na školstvo na maternjem jeziku definitivno otvoriti put integraciji Bošnjaka u čitav društveni i državni sistem”.

“Ovim procesom smanjiće se etnička distanca između Srba, kao većinskog naroda, i Bošnjaka kao manjinskog naroda i vratiti tradicionalno poštovanje i suživot ova dva naroda”, poručio je Džudžević.

Učesnicim seminara, u ime Ministarstva prosvjete Srbije, obratili su se državni sekretar u ovom ministarstvu Muhedin Fijuljanin i pomoćnica ministra prosvjete Vesna Fila. Naglasili su da će resorno ministarstvo biti snažan mehanizam partnerstva i podrške u procesu ostvarivanja prava Bošnjaka na obrazovanje na maternjem jeziku.

Pomoćnica ministra prosvjete Vesna Fila rekla je da je u Novi Pazar došla da ohrabri sve učesnike u ovom procesu jer je, kako kaže, “obrazovanje na svom maternjem jeziku osnovno ustavno i civilizacijsko pravo koje su drugi manjinski narodi u Srbiji odavno ostvarili”.

“U slučaju Bošnjaka stekli su se sve zakonski, proceduralni i sadržinski uslovi da, uz pripremnu nastavu, u nekoliko obrazovno-vaspitnih ustanova u II polugodištu ove školske godine, obrazovanje na bosanskom jeziku startuje u punom obimu od naredne 2013/14. školske godine u svim predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama u opštinama u kojima je bosanski jezik u službenoj upotrebi”, rekla je Fila.

Seminar u Novom Pazaru okupio je direktore obrazovno-vaspitnih ustanova u Sandžaku, načelnike školskih uprava i zvaničnike sandžačkih opština.

(Bh-index)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Strava u BiH: Muškarac pokušao silovati 14-godišnju djevojčicu, policija ga ekspresno uhapsila

ŽEPČE - Nad uhapšenim muškarcem se provodi kriminalistička obrada, a o svemu je obaviješten i dežurni tužilac Tužilaštva ZDK...

Možda vas zanima i ovo