Subota, 27 veljače, 2021

Srbija: Za prijetnje novinarima kazna šest mjeseci do pet godina zatvora

Nemojte propustiti

“Neophodno je uvođenje poreza na luksuz… Ako neko kupi automobil za 200.000 KM, logično je da ne treba plaćati obični porez”

- Neophodno je uvođenje poreza na luksuz. Prije svega su to skupa alkoholna pića, luksuzni automobili... Ako neko kupi...

Hrvatski branitelji protiv izgradnje džamije Alija Izetbegović: Asocira nas na progone i etničko čišćenje

Nazvati vjerski objekt po Aliji Izetbegoviću, naglašavaju predstavnici udruženja proizašlih iz Domovinskog rata Bugojna, neprimjereno je iz više razloga...

Dr. Dragan Stevanović: Ovo nije “gripica” nego ozbiljna bolest; U karijeri nisam vidio veći broj teško oboljelih

Dr. Dragan Stevanović je kazao da za 30 godina nije vidio veći broj teško oboljelih. Mi smo upozoravali da se...

SDA razočarana potezom stranaca u vezi Srebrenice

SDA smatra razočaravajućom poruku koje su ambasadori Kvinte, Delegacija EU i OSCE poslali preživjelim žrtvama genocida u Srebrenici odbijajući...

U NUNS-u skeptični prema izmjenama zakona po kojima će se napad na novinare tretirati jednako kao i napad na službeno lice

srbija novinari

Izmjenama Krivičnog zakonika, koje je srbijanski parlament usvojio prethodnog dana, prijetnje novinarima i ugrožavanje njihove sigurnosti biće tretirani kao da je to učinjeno, predsjedniku i premijeru države, članovima Vlade, sudijama, policiji ili advokatima.

Skupština je ovu zakonsku odredbu usvojila sa 139 glasova poslanika vladajuće koalicije, protiv je bilo 15 poslanika. Ministarstvo pravde je dalo prjedlog da se stavka koja se odnosi na novinare briše, ali je amandmanom skupštinskog Odbora za pravosuđe, to prihvaćeno i izglasano, javio je dopisnik agencije Anadolija.

Izmjenom Zakonika je za prijetnje napadom na novinare zaprijećena kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina. Za prijetnje novinarima do sada je bila predviđena kazna od jedne do osam godina zatvora, ali skoro da nije zabilježen slučaj da je neko u Srbiji osuđen zbog toga.
Predsjednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Vukašin Obradović izjavio je da dugogodišnje zalaganje NUNS-a nije imalo za cilj izjednačavanje predsjednika države i policajaca sa novinarima, već da se napadi na novinare tretiraju kao napadi na službena lica.
“Nisam u potpusnosti siguran koliko ovaj amandman izražava taj naš stav, ali u svakom slučaju, bolje je i to nego što je bila prvobitna namera zakonodavca da se informisanje i novinari brišu iz tog člana”, kazao je Obradović.

“Naša intencija nije da tražimo da budemo službena lica, mi tražimo da se napadi na novinare tretiraju kao napadi na službena lica, i da za napadače bude predviđena adekvatna kazna”, objasnio je Obradović i dodao da problem nije sa onim što piše u zakonu, nego kako se to sprovodi.

On je izrazio bojazan da će slična situacija biti i ovoga puta, jer je doskorašnjim zakonom za prijetnju novinarima bila zaprijećena kazna zatvora od 1-8 godina.

Inicijativa NUNS-a je da se omogući novinarima bezbjedan rad, jer, kako naglašava Obradović, danas postoji više nego ikad prijetnji novinarima i ugrožavanja njihove bezbjednosti.
“Radi se o javnom poslu, jer bez obezbeđivanja tog elementarnog osnova – bezbednost novinara, taj javni posao ne može da se obavlja kako treba. To podrazumeva stvaranje društvene atmosfere u kojoj će novinarski posao biti tretiran na adekvatana način”, ocijenio je predsjednik NUNS-a i podsjetio da u Srbiji još nisu rasvijetljena ubistva novinara, prenosi dopisnik agencije Anadolija.

Navodeći da zakoni sami po sebi neće ništa promijeniti, on je izrazio i zabrinutost što se na jednoj strani, kako je kazao, donose zakoni koji navodno treba da štite novinare, a na drugoj strani se šuti na pravljenje spisaka nepodobnih novinara i pozivanje na njihovo hapšenje ili zabranjivanje pojedinih medija.

“Zakoni sami po sebi neće rešiti ništa ukoliko se u društvu sve odgovorne institucije, od parlamenta, pa nadalje, ne odnose prema novinarstvu kao značajnom elementu demokratskih odnosa u društvu i ne shvate da je sloboda medija uslov za razvoj demokratije svakog društva”, poručio je Obradović.

(Bh-index)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Milorad Dodik o 1. martu: U RS-u se neće slaviti, neka šalju tužioce na mene

Bosna i Hercegovina u ponedjeljak slavi Dan nezavisnosti. Tada se navršava 29 godina od kada su građani skoro dvotrećinskom...

Možda vas zanima i ovo