Subota, 18 rujna, 2021

Srbijanski studenti Vučiću i Nikoliću: Ne u Srebrenicu 11. jula

Nemojte propustiti

Grupa od 400 srbijanskih studenata apelovala je na predsjednika i premijera Srbije Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića da ne idu u Potočare 11. jula, prenosi novinska agencija Patria.

Oni od predsjednika i premijera traže i da od Rusije zatraže da stavi veto na britansku rezoluciju o Srebenici u Vijeću sigurnosti.

U otvorenom pismu, koje su inicirala tri beogradska fakulteta – Fakultet političkih nauka, Bogoslovski i Pravni, navodi se da bi njihov odlazak u Potočare imao dalekosežne posljedice po srpski narod.

Studenti vjeruju da bi na taj način bio “impllicitno priznat navodni genocid, svrstane srpske žrtave Srebenice na niži rang vrijednosti i dato opravdanje britanskoj rezoluciji u Vijeću sigurnosti i proglašavanje srpskog naroda genocidnim”.

Uvjereni su i da bi odlazak premijera i predsjednika Srbije u Potočare bilo i “učestvovanje u direktnom udaru na RS sa krajnjim ciljem da se ukine kao tvorevina nastala na navodnom genocidu”. Studenti, potpisnici otvorenog pisma, naglašavaju da je neljudski negirati zločin, ali i da “niko pošten i istinoljubiv ne može da prihvati i kaže da je to bio genocid”.

Poručuju i da se Nikolić i Vucić u istorijskom trenutku u kojem svojim postupcima mogu da spriječe da buduća pokoljenja širom svijeta o srpskom narodu uče kao o genocidnom, a da se njegove, također velike žrtve u tom ratu zaborave. Podršci studentima pridružio se i Beogradski forum za svijet ravnopravnih.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Još jedan mladić napušta Bosnu i Hercegovinu: Otac mi je ratovao umjesto da šverca kafu i maljutke

I Nahid Mujkanović se nada skoroj prilici, koju u Bosni i Hercegovini nije dobio. Bosnu i Hercegovinu je u prvoj...

Možda vas zanima i ovo