Subota, 27 studenoga, 2021

Srbijansko meso za izvoz u Rusiju kontaminirano crvima i fekalijama

Nemojte propustiti

Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

U izvještaju kucanom na preko 50 strana, u koji je “Blic.rs” imao uvid, stručni veterinarski tim država članica Carinskog saveza utvrdio je čak 56 nepravilnosti kod proizvođača mesa i mesnih i mliječnih prerađevina. Najviše propusta tokom kontrole obavljene u Srbiji od 9. do 15. marta ove godine, pronašli su kod srbijanskih klaničara koji imaju licencu za izvoz svinjskog mesa u Rusiju. Odmah je uslijedila kazna i djelimična zabrana uvoza mesa iz Srbije od četvrog juna ove godine.

Osim što su utvrdili da su pojedini proizviđači za izvoz u Rusiju spremili svinjsko meso i prerađevine sa porijeklom iz Evropske unije, odakle je zbog svinjske kuge obustavljen izvoz u Rusiju, ruski inspektori su pronašli i mnogo ozbiljnije propuste.

Tako su u jednoj klanici u hladnjači, kako se navodi u izvještaju, pronašli polutke goveda kontaminirane fekalnim sadržajem. Kod istog proizvođača ustanovili su da ne postoji kontrola kretanja zaposlenih iz čistih u nečiste zone. Sličan problem je ustanovljen gotovo kod svih proizvođača.

Zaprepašćujućim podacima, koji ukazuju na nemar izvoznika ali i državnih institucija koje bi trebalo da vrše kontrolu , tu nije kraj. Naime, u kontejnerima odnosno posudama za odlaganje bilološkog otpada, prilikom provjere primijećeno je prisustvo crva.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Komšić osudio napade na sudiju Vehabovića, očekuje da Tegeltija pokrene smjenu Grebeše

"Očekujem od predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltije da pokrene proceduru smjene Josipa Grubeše", kazao je Komšić Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i...

Možda vas zanima i ovo