Srijeda, 20 siječnja, 2021

Srdačno dočekao Sergeja Lavrova: Hrvatski ministar je ovim detaljem iznenadio ruskog kolegu

Nemojte propustiti

Christian Schmidt zvanično kandidat za visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini: Velntin Inzko od početka bio obaviješten?

Njemačka odbacuje špekulacije koje su se pojavile u medijima o tome da je Šmitov dolazak dogovoren s Rusijom, da...

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine se konačno oglasilo o aferi Ikona

Iz ove pravosudne institucije informirali su javnost da je Tužilaštvo BiH​ jučer, 19. januara, zaprimilo zamolbu za sastanak glavne...

Profesor Kožljak: “Biden je rekao da posao u Bosni i Hercegovini nije završen, najvažnija stvar za BiH će se dogoditi uskoro…”

"Uprkos brojnim globalnim dilemama, kao i nagomilanim unutrašnjim pitanjima u SAD-u, Bosni i Hercegovini se pružila izuzetna prilika da...

Agencija za nadzor nad tržištem BiH: Ako ste djeci kupili ove igrače, odmah ih vratite u trgovinu

Agencija za nadzor nad tržištem Bosne i Hercegovine objavila je proizvode koji su štetni, te poručila potrošačima, koji su...

Nakon Bosne i Hercegovine i Srbije, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov nalazi se u službenoj posjeti Hrvatskoj.

Lavrov će se u Zagrebu sastati s predsjednikom Zoranom Milanovićem i premijerom Andrejem Plenkovićem, međutim službeni doček ujutro mu je priredio hrvatski ministar Gordan Grlić Radman.

Hrvatski i ruski ministri vanjskih poslova srdačno su se pozdravili pred ulazom u zgradu Ministarstva vanjskih i europskih poslova na Zrinjevcu pa se može reći da je Lavrov u Zagrebu imao dosta bolji doček nego jučer u Sarajevu.

Grlić Radman čak je za ovu priliku izradio zaštitnu masku s hrvatskom i ruskom trobojnicom.

Nakon sastanka su izjave dali ministri Grlić Radman i Lavrov.

– Drago mi je što sam bio domaćin ministru vanjskih poslova Ruske Federacije, dragom Sergeju, nakon 16 godina i 6 dana. Ja sam čak čitao poeziju Sergeja Lavrova. Dakle, osim što je dugogodišnji ministar, on je i pjesnik, započeo je Grlić Radman.

Kaže kako je ovo treća sreća nakon što su prva dva planirana posjeta odgođena zbog pandemije koronavirusa.

Uvjeren je kako će ovaj posjet Hrvatskoj dati poticaj za održavanje pozitivnog trenda u hrvatsko-ruskim odnosima.

– S ministrom sam razgovarao i o područijma na kojima je moguće produbiti suradnju između EU i Rusije, rekao je Grlić Radman.

– Razgovarali smo o situaciji u jugoistočnoj Europi, a osobito u BiH. Istaknuo sam da je cilj postići stvarnu jednakopravnost tri konstitutivna naroda u BiH, rekao je hrvatski ministar.

– Nedavno je naše veleposlanstvo u Rusiji preseljeno na novu adresu, a drago mi je da se danas mogu pridružiti ministru Lavrovu na otvorenju nove zgrade Ruske Federacije u Bosanskoj ulici, zaključio je Grlić Radman.

– Naši odnosi se odvijaju održivo. Postoji saradnja naših organa u sferi javnog reda. Što se tiče privredne suradnje, nadamo se da će uskoro početi s radom međuvladina komisija i da će prvi sastanak biti iduće godine, rekao je Lavrov.

Što se tiče poslovnih veza, one se razvijaju, a isto je i na području kulture i nauke.

– Pričali smo o mogućnosti otvorenja ruskog centra za nauku i kulturu u Zagrebu i kako bismo to mogli realizirati, izjavio je ruski šef diplomacije.

Kaže kako su razgovarali o situaciji u BiH, piše jutarnji.hr.

– Imamo zajednički, jedinstveni stav, a to je striktno poštivanje Daytonskog sporazuma i tri konstitutivna naroda i dva entiteta, izjavio je Lavrov.

– Konstatirali smo da EU nije spremna za potpuno normane odnose s Rusijom, ali da Hrvatska ima zdrav odnos s Rusijom, poručio je Lavrov.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Odluka Gordane Tadić: Dodikove prijetnje biračima nisu krivično djelo, njegove riječi jesu neprimjerene, ali ne izazivaju strah

Transparency International u BiH žalio se na argumentaciju postupajućeg tužioca, a glavnoj tužiteljici Tužilaštva BiH Gordani Tadić trebalo je...

Možda vas zanima i ovo