Subota, 23 listopada, 2021

Srebrenica: Ambasadorica SAD-a Maureen Cormack odala počast žrtvama genocida

Nemojte propustiti

cormacksrebrencia

“U ovim prvim sedmicama od kada sam došla u Bosnu i Hercegovinu, smatrala sam da je jako bitno da dođem ovdje u Srebrenicu, u Memorijalni centar. Smatrala sam da je to jako važno kako bi odali počat žrtvama genocida”, kazala je Maureen Cormack, ambasadorica SAD-a u BiH

Ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u BiH Maureen Cormack tokom svoje prve posjete Srebrenici položila je cvijeće na spomen-obilježje u memorijalnom centru Srebrenica – Potočari i odala počast žrtvama srebreničkog genocida 1995. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Američka ambasadorica se potom sastala i sa predstavnicama udruženja porodica srebreničkih žrtava.

“U ovim prvim sedmicama od kada sam došla u Bosnu i Hercegovinu, smatrala sam da je jako bitno da dođem ovdje u Srebrenicu, u Memorijalni centar. Smatrala sam da je to jako važno kako bi odali počat žrtvama genocida”, kazala je Cormack.

Ambasadorica je ovom prilikom istaknula kako je njena zemlja posvećena radu na tome da se ono što se dogodilo u Srebrenici ne zaboravi.

“Sjedinjene Američke Države su duboko, duboko posvećene tome da se pobrinu da se ono što se ovdje dogodilo ne zaboravi i da pomognemo ovoj prelijepoj zemlji da prevaziđe ono što se dogodilo ovdje. Nadamo se da će ono što će obilježiti pristup budućnosti biti suosjećanje, tolerancija, saradnja među svim građanima BiH dok ove godine obilježavamo 20 godina od genocida”, istakla je Cormack.

Majke Srebrenice sastale su se sa američkom ambasadoricom u biblioteci Memorijalnog centra Potočari. Kazale su kako je ova posjeta za njih veoma važna, iskazavši zahvalnost jer nisu zaboravljene.

“Nekako mi je lakše kad dođu, osjećam da nismo same, da nismo zaboravljene i da naša djeca, koja su nevino ubijena, nisu zaboravljena”, kazala je Munira Subašić, predsjednica Udruženja “Majke enklava Srebrenica i Žepa”.

Ambasadorica Cormak će se tokom današnje posjete Srebrenici sastati i sa načelnikom Opštine Srebrenica Ćamilom Durakovićem i njegovom zamjenicom Biljanom Rakić.

Ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država Maureen Cormak preuzela je dužnost u Bosni i Hercegovini sredinom januara ove godine.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Vučić o mogućim sankcijama predsjedniku SNSD-a: Vidio sam kod Dodika večeras dobru volju da se razgovara

"Sankcije će dovesti samo do uzavrele atmosfere i do domino efekata. Još jednom razmislite prije nego što donesete odluku...

Možda vas zanima i ovo