Subota, 18 rujna, 2021

Srebrenica je bošnjačka crvena linija

Nemojte propustiti

“Genocid nad bošnjacima u sigurnoj zoni UN-a u Srebrenici, jula 1995” naziv je javne tribine koju je danas u Sarajevu organizirao “Forum bošnjačkih intelektualaca” povodom 20. godišnjice genocida u Srebrenici.

O dešavanjima u Srebrenici ratne 1995. godine govorili su Smail Čekić iz Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava, te Admir Muratović iz Svjetskog bošnjačkog kongresa, a domaćin je bio predsjednik Foruma Suad Kurtćehajić.

Baveći se već tri decenije naučnim istraživanjima genocida i međunarodnog prava na prostoru Balkana, Čekić je kazao da je srpska nacionalistička elita, za razliku od srpske antifašističke elite, na temelju velikodržavnog i političkog projekta o formiranju “jedinstvene srpske države”, 1990-ih godina dovela do unutrašnje krize u tadašnjoj SFRJ.

– Ta je elita razbila zajedničku jugoslavensku državu i izvršila agresiju na Republiku BiH i genocid nad Bošnjacima, uključujući i genocid na području sigurne zone UN-a, jula 1995. godine – podsjetio je Čekić.

Genocid u Srebrenici je izvršen, istakao je Čekić, u ambijentu međunarodnog oružanog sukoba, agresije na RBiH 1992.-1995. godine kada je u svim okupiranim mjestima i gradovima u opsadi nad Bošnjacima izvršen genocid i drugi oblici zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava.

Čekić naglašava da je postojala namjera, a u skladu s tim i naredba za genocid, jer je 9. jula Radovan Karadžić nakon sastanka na Palama i s predstavnicima MUP-a Srbije, zločincu Miroslavu Deronjiću rekao: “Miroslave, sve to treba pobiti. Sve što stignete”.

– Tu naredbu je dva dana kasnije, u kasnim satima 11. jula 1995. prenio pukovnik Ljubiša Beara, jedan od ratnih zločinaca. U periodu od 10. do 19. jula 1995. na tom području je ubijeno više od 8.000 Bošnjaka, među kojima je više od 800 djece – rekao je Čekić.

Muratović je naveo da se u Srebrenici nije prvi put u historiji Bošnjaka desio genocid, jer su se zločini dešavali i u Sandžaku, u vrijeme Kraljevine Jugoslavije tokom Drugog svjetskog rata, kao i 1992. godine u Štrpcima, Bukovici i drugim mjestima, a niti jedan slučaj nije procesuiran u Hagu.

– Srebrenica je bošnjačka crvena linija i ako mi Bošnjaci ikad sebi više dozvolimo da nam neko ubija ili siluje majku ili sestru, bolje da nismo živi – istakao je Muratović.

Kurtćehajić je podsjetio na riječi Ban Ki-moona koji je izjavio da “sve zemlje UN-a dijele odgovornost za ono što se desilo u Srebrenici”.

Također je podsjetio da je u historiji čovječanstva bilo puno genocida, ali su samo tri presuđena – u Ninbergu, Ruandi i Srebrenici.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Novi sukob u manjem bh. entitetu: Željka Cvijanović osula paljbu po Stanivukoviću, nije dugo čekala na odgovor

"Govoreći o meni na ovaj način, govori uglavnom o sebi, ali i vrijeđa izbor više od 50.000 Banjalučana", poručio...

Možda vas zanima i ovo