Petak, 18 lipnja, 2021

Srebrenica ostaje bez fabrike kolača

Nemojte propustiti

Srebrenica (Foto: Arhiv)
Srebrenica (Foto: Arhiv)

Pogon tuzlanske firme “Gusto e sapore” u Srebrenici vjerovatno će prekinuti proizvodnju ukoliko sa lokalnom vlašću ne bude postignut dogovor o imovinsko-pravnim odnosima, odnosno korištenju objekta bivše pekare, rekao je stručni saradnik za projektovanje i razvoj u opštini Srebrenica Senad Subašić.

Opština Srebrenica ustupila je 2005. godine bez naknade objekat bivše pekare vlasniku tuzlanske firme “Gusto e sapore” Haši Ahmetoviću za organizovanje proizvodnje slatkiša pod uslovom da u radni odnos primi 30 radnika.

Tuzlanska firma je instalirala opremu u objektu od nekoliko stotina metara kvadratnih i pokrenula proizvodnju kolača, zaposlivši 28 radnika, ali se taj broj ubrzo počeo smanjivati.

Promjenjiv kvalitet proizvoda doveo je do smanjenja potražnje, što je uslovilo smanjenje i neredovnu isplatu plata, kao i smanjenje broja radnika i neredovnost proizvodnje, iako firma nije plaćala nikakve naknade za korištenje objekta.

Trenutno je neizvjesna sudbina i dalji rad 11 preostalih radnika.

Vlasnik firme Hašo Ahmetović rekao je novinarima da je prije pokretnja proizvodnje dogovor bio da mu opština dodijeli objekat i prostor oko njega na trajno korištenje, a da on zaposli određeni broj Srebreničana.

“Firma je ispunila svoje obećanje, a opština za devet godina nije učinila ništa. Još nije riješeno pitanje vlasništva objekta i to sprečava dalje aktivnosti i uvođenje novog programa i povećavanja broja zaposlenih”, tvrdi Ahmetović.

Ovih dana aktuelizovano je pitanje definisanja imovinsko-pravnih odnosa, odnosno uslova korištenja objekta bivše pekare u srebreničkom naselju Učina bašča.

Stručni saradnik za projektovanje i razvoj u ovoj opštini Senad Subašić kaže da od trajnog definisanja uslova korištenja ovog objekta zavisi dalji rad ovog pogona.

“Ukoliko se postigne dogovor, postoji spremnost vlasnika firme da proširi proizvodni program i zaposli još 15 radnika. Ako ne dođe do dogovora u ovom pogonu će vjerovatno biti prekinuta proizvodnja slatkiša”, pojasnio je Subašić.

(Srna)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Međunarodni aerodrom Tuzla: Važna obavijest za one koji putuju u ovu evropsku državu

Putnici koji putuju sa Međunarodnog aerodroma Tuzla za Basel (MLH) moraju ispunjavati sljedeće uslove Iz Međunarodnog aerodroma Tuzla nedavno su...

Možda vas zanima i ovo