Ponedjeljak, 25 listopada, 2021

Srebrenik: Skoro 17 godina tragao za svojim ‘Golfom’. Kad je već izgubio svaku nadu…

Nemojte propustiti

Nesvakidašnji primjer zabilježen ovih dana u Srebreniku. Privatni poduzetnik Asim Mujezinović iz naselja Gornji Srebrenik skoro 17 godina uporno je tragao za otuđenim Golfom “dvojkom”. Kada je već bio izgubio svaku nadu, iznenada je došao do svog automobila.

Golf-Asim-Mujezinovic-19Sve je počelo 15. novembra 1996. godine u večernjim satima, kada je nepoznat lopov s parkinga ispred ugostiteljskog objekta u Gradačcu ukrao Asimov Golf. Iste večeri policija je u Ormanici kod Gradačca presrela kradljivca, ali je on uspio pobjeći i od tada se gubi svaki trag vozilu i dokumentima.

Policijskom istragom utvrđeno je da je vozilo ukrao I. S. iz Rašljana kod Brčkog, koji je osuđen na višegodišnju zatvorsku kaznu, a pravosnažnom presudom Općinskog suda u Gradačcu kradljivac je bio dužan da Mujezinoviću nadoknadi i štetu u iznosu od 8.600 maraka.

No, kradljivac mu taj novac nikada nije isplatio. Nakon dvije godine čekanja, Mujezinović je putem Interpola raspisao međunarodnu potragu za ukradenim vozilom, koja je 15 godina kasnije rezultirala pronalaskom.

Kako ističe Mujezinović, u decembru prošle godine granična policija Crne Gore na graničnom prijelazu Kula kod Rožaja rutinskom kontrolom pronašla je ukradeno vozilo.

Za njegovim upravljačem bio je Drago Vujović iz Kotora, koji nije bio ni svjestan da je nekoliko godina ranije kupio ukradeno vozilo iz BiH.

Skoro šest mjeseci trajale su administrativne procedure, da bi prije nekoliko dana Mujezinovića pozvala policija iz Crne Gore da dođe preuzeti vozilo.

– Iako vozilo koje sam prije 17 godina platio oko 9.000 maraka sada vrijedi skoro pet puta manje, sretan sam što je višegodišnja potraga imala sretan epilog. U međuvremenu sam promijenio četiri-pet vozila, ali za ovaj Golf posebno sam emotivno vezan. Zato ću ga dati majstorima da ga ofarbaju kako bi me još dugo podsjećao na sve ono kroz šta sam prolazio u posljednjih 17 godina, ali istovremeno poslužio i kao opomena da se nijedan kriminal ne može trajno prikrivati – istakao je Mujezinović.

Kako ističe Mujezinović, u vrijeme krađe Golf je bio prešao 137.000 kilometara. Sada na brojčaniku automobila piše 930.000, što znači da je u proteklih 17 godina prešao skoro 800.000 kilometara.

No, uprkos tome, motor u Golfu i danas besprijekorno funkcionira, o čemu svjedoči i podatak da je na povratku iz Crne Gore Mujezinović svojim automobilom bez zaustavljanja prešao više od 500 kilometara.

Inače, Amerikanac Irvin Gordon svojim Volvom P1800 službeno je prešao najviše kilometara na svijetu. Upisan je u Ginisovu knjigu rekorda, a prošle sedmice prešao je pet miliona kilometara. Gordon je Volvo kupio 1966. za 4.150 dolara i još radi na istom motoru.

Prema stranici Autoviva, koja se bavi zanimljivostima iz svijeta automobila, Mujezinovićev Golf našao bi se na devetom mjestu po prijeđenoj kilometraži.

(Dnevni avaz)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Cvijanović poslala žestoku poruku Izetbegoviću: “On želi muslimansku državu”

"Da je Izetbegović sposoban za suživot on bi umjesto što prijeti ratom, sjedio sa drugima i razgovarao kako i...

Možda vas zanima i ovo