Nedjelja, 16 svibnja, 2021

Srpkinji u Mostaru spaljena kuća: Nije izgorjela u ratu, a zapalili su mi je u miru do temelja!

Nemojte propustiti

Na kući je nastala velika materijalna šteta, a sokak u kojem se nekada nalazila pretvoren je u zgarište. Brojne uspomene izgorjele su s tom kućom, priča nam Mirjana, koja kaže da joj sada dolasci u Mostar sigurno više neće biti isti.

Mostarki Mirjani Spremo Jančovskoj je u nedjelju tokom dana zapaljena porodična kuća u kojoj se rodila. Mirjana je sada sa adresom u Podgorici, a iz porodične kuće u Mostaru, koju joj je deda kupio davne 1957, iselila se ratnih godina. Nemili događaj koji je zatekao u nedjelju kaže da je ostavio bez teksta, pogotovo imajući u vidu da je kuća preživjela i posljednja ratna razaranja.

– Imajući u vidu da je kuća preživjela sve strahote rata, nije ni oštećena ni paljena, kao i neposredno poslije rata, a sada nakon više od dvije decenije sve poprima sasvim suprotan epilog, jasno se da zaključiti da u pojedinima od nas još cvjeta mržnja, jer zdravorazuman čovjek, kosmopolita, nikada ovakvo nešto ne bi učinio, poručila je Mirjana.

Na kući je nastala velika materijalna šteta, a sokak u kojem se nekada nalazila pretvoren je u zgarište. Brojne uspomene izgorjele su s tom kućom, priča nam Mirjana, koja kaže da joj sada dolasci u Mostar sigurno više neće biti isti.

– Policija i vatrogasci koji su izašli na lice mjesta, kako bi lokalizovali požar i izvršili uviđaj, konstatovali su da je požar podmetnut. To je nešto što nisam očekivala, s obzirom na to da sam sa svim komšijama imala vrlo korektne odnose. Imajući u vidu da se u Kusalovom sokaku nalazi još nekoliko kuća, mislim šest, u kojima niko ne živi, od kojih je pet u vlasništvu Bošnjaka, a ja sam po nacionalnosti Srpkinja, nije teško zaključiti da je motiv nacionalne prirode, kazala je.

Srbe smatra najvećim gubitnicima kada se govori o periodu od 1992. do danas, jer ih se većina nikada nije vratila na svoja ognjišta: “Ali, gdje god da se nalazimo, sa ponosom ističemo da smo Mostarci i da se Mostaru uvijek rado vraćamo, vjerujući da još ima nade za zajednički život između sva tri naroda”, poručila je.

Foto: Oslobođenje

Dodaje kako nije zadovoljna odnosom nadležnih prema povratnicima Srbima u BiH, te kaže da će zbog toga uputiti pismo tročlanom Predsjedništvu i visokom predstavniku u BiH. Reakcije na incident koji je preživjela Mirjana su već naredni dan pristizale, a među osobama koje su osudile ovaj događaj našao se i ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Miloš Lučić.

“’Ova kuća nije zapaljena u ratu, a do temelja je izgorjela u miru”, saopštili su iz kabineta ministra.

Zbog paljenja kuće reagovala je jučer i Srpska pravoslavna crkva.

– Otkrivanjem počinilaca i rasvjetljavanjem ovih djela bi se upravo otklonila svaka sumnja i pretpostavka da je riječ o nacionalnom ili vjerskom motivu istih, navedeno je u saopštenju koje potpisuje starješina Saborne crkve u Mostaru Radivoje Krulj.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Dijaspora zavrnula pipu: U Bosnu i Hercegovini lani stiglo skoro pola milijarde maraka manje

Ekonomista Admir Čavalić je kazao da su ovakvi rezultati sasvim očekivani te da su stručnjaci prošle godine najavili upravo...

Možda vas zanima i ovo