Ponedjeljak, 26 rujna, 2022

Srpska pravoslavna crkva odlikovala osuđenog zločinca

Nemojte propustiti

Vojislav Šešelj je pravosnažnom presudom Haškog tribunala iz 2018. godine osuđen na deset godina zatvora zbog podsticanja progona, deportacije i prisilnog raseljavanja i premještanja Hrvata u vojvođanskom selu Hrtkovci, 1992.

Eparhija novogračaničko-srednjozapadnoamerička Srpske pravoslavne crkve dodijelila je orden Svetog vladike Mardarija osuđenom zločincu Vojislavu Šešelju.

Visoko crkveno odlikovanje zločincu je u ime vladike Longina dodijelio vladika bački Irinej koji je, kako se navodi u saopštenju, tom prilikom poručio da mu je “pripao dio časti i prijatna dužnost da u ime preosvećenog vladike Longina uruči ovaj divni orden, napravljen u ime jednoga divnog Božijeg ugodnika, svetitelja, našeg gotovo savremenika, Svetoga brata Mardarija“, prenosi N1.

Zločinac je rekao da mu je veliko zadovoljstvo i čast da on „kao nedostojan“ primi ovo visko crkveno odlikovanje.

Podsjećamo, Vojislav Šešelj je pravosnažnom presudom Haškog tribunala iz 2018. godine osuđen na deset godina zatvora zbog podsticanja progona, deportacije i prisilnog raseljavanja i premještanja Hrvata u vojvođanskom selu Hrtkovci, 1992.

Šešelj je na mitingu SRS, 6. maja 1992. godine, pročitao spisak od 17 “nelojalnih” Hrvata koji su odmah morali da se isele iz svojih kuća. To se smatralo početkom progona Hrvata iz tog mJesta, koji su u njemu tada činili većinu stanovništva, da bi danas u njemu živjelo 80 odsto Srba. Snimak mitinga u Hrtkovcima je jedan od dokaza koje je tužilaštvo izvodilo u Hagu.

Šešelj je po tri tačke bio optužen za zločine protiv čovječnosti – progon, deportaciju i nečovječno postupanje i po šest tačaka za kršenja zakona ili običaja ratovanja – ubistvo, mučenje i surovo postupanje, pljačkanje, uništavanje vjerskih ili školskih objekata, sve to upereno protiv nesrpskog stanovništva u Hrvatskoj, BiH i Vojvodini.

Interesantno za vas

Izdvajamo

CIK prvi put na Općim izborima uvodi supervizore: Reagirat će odmah u slučaju drastičnog kršenja zakona

Neće se miješati u rad općinskih izbornih komisija, osim u slučaju drastičnog kršenja zakona kada će odmah reagirati, te...

Možda vas zanima i ovo