Četvrtak, 8 prosinca, 2022

Šta ako RS proglasi nezavisnost? Američki ekspert za Balkan: Vučiću ne smeta što Dodik podriva BiH, ali se ipak boji jedne stvari

Nemojte propustiti

Kada je u pitanju eventualno priznavanje manjeg bh. entiteta kao države, uvjeren je da Brisel i Washington to nikada ne bi uradili.

Daniel Serwer, američki ekspert za Balkan, govorio je večeras o aktuelnim političkim i sigurnosnim pitanjima u Bosni i Hercegovini.

Komentarisao je Serwer politiku člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, mogućnost sukoba u našoj zemlji, ali i odnos Vučića prema lideru SNSD-a.

Govoreći o mogućim nestabilnostima u našoj zemlji, Serwer kaže kako je to realno ukoliko Dodik napravi korake ka nezavisnosti RS-a.

– Mislim da postoji realan rizik od pojave nestabilnosti u BiH ako Dodik napravi korake ka nezavisnosti. Ne znam da li bih to nazvao ratom, ali je to nepredvidljivo. Neprihvatljivo je što prijeti suverenitetu države i to je bio razlog za prošli rat, ne vidim zašto ne bi bio (razlog) i za budući, rekao je Serwer.

Kada je u pitanju eventualno priznavanje manjeg bh. entiteta kao države, uvjeren je da Brisel i Washington to nikada ne bi uradili.

– Mislim da Dodik ima podršku Rusije i ja bih to ozbiljno shvatio. Mislim da ne bi niko prihvatio nezavisnost Republike Srpske i ona bi se tada pripojila Srbiji. Šta bi Washington i Brisel uradili tada, ne mogu vam reći, ali oni nikada ne bi priznali nezavisnu Republiku Srpsku. Bojim se da budućnost izgleda dosta mračna ako se ova linija povuče međuentitetskom linijom. Mnogo bolje bi bilo kad bi se cijela Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Kosovo priključili Zapadu, kazao je on u intervjuu za N1.

Jasan je po pitanju spriječavanja bilo kakvog sukoba u BiH, kaže da EUFOR većinu svojih snaga treba rasporediti u Brčko Distrikt.

– EUFOR je u BiH. Zloglasan sam po tome što vjerujem da 1.000 vojnika EUFOR-a nije dovoljno. Treba pojačati te snage, posebno u Brčko Distriktu. Bez Brčkog, Republika Srpska ne može biti nezavisna. Mislim da EUFOR treba prebaciti većinu svojih snaga u Brčkom i tamo se što bolje ojačati američkim snagama, poručio je on.

Na pitanje o odnosu srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića i Milorada Dodika, Serwer smatra da predsjednik Srbije nema problem sa tim da Dodik podriva BiH, ali se plaši da u tome ne ode predaleko.

– Dodik je u vrlo realnom smislu prijetnja Vučiću i on bi se, kada bi Dodik eventualno proglasio nezavisnost RS, moga naći u vrlo nezavidnom položaju. Postoje objektivni razlozi da se Vučić samo donekle distancira od Dodika. Ali se Vučić ne protivi Dodikovim nastojanjima da podriva državu, on se samo boji da Dodik ne ode predaleko, istakao je, između ostalog, Serwer.

Interesantno za vas

Izdvajamo

100 KM za nezaposlene: Vlada FBiH će sutra donijeti odluku o isplati novca za jednokratnu pomoć

Za jednokratnu novčanu pomoć nezaposlenima potrebno je 27 miliona KM. Vlada Federacije BiH će na sutrašnjoj sjednici, kako saznaje Faktor...

Možda vas zanima i ovo