Ponedjeljak, 25 listopada, 2021

Šta BiH donosi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju?

Nemojte propustiti

andy-mcguffie

Bitno je naglasti da SSP predstavlja pravila za sveobuhvatno partnerstvo o slobodi trgovanja između BiH i EU, od koje će obje strane imati koristi. Sloboda razmjene robe EU i BiH, koja će se stvoriti SPP-om, će značiti da će bh. kompanije imati pristup unutrašnjem tržištu EU koje ima oko 500 miliona potrošača, te će bh. kompanije moći pružati usluge širom EU i konkurisati za javne poslove.

Građani BiH će imati koristi od raznih kontrola EU kvalitete i zdravstvenih i bezbjednosnih standarda koji će biti direktno primjenjivi u BiH. SSP će osigurati bolji kvalitet i dostupnost proizvoda“, rekao je za DV portparol Delegacije EU i specijalnog predstavnika EU Endi Mekgafi.

Mekgafi ističe da SSP podržava i institucionalne odnose EU i BiH koje su uspostavljene “prelaznim sporazumom“, a govori i o prednostima SSP-a za BiH.

“Približavanje standarda EU za kvalitetu proizvoda će dovesti do veće konkurentnosti bh. proizvoda i privatnog sektora, dok će postepeno uvođenje viših standarda zaštite potrošača povećati sigurnost bh. potrošača.

Prednosti SPP-a su i veća konkurentnost na tržištu, što će potencijalno dovesti do snižavanja cijena i većeg izbora roba i usluga za građane BiH. Stupanje na snagu SSP-a bi trebalo omogućiti i bolje poslovno okruženje zbog postepenog približavanja EU zakonima i standardima, što će dovesti do veće sigurnosti i povjerenja za domaće i strane ulagače.

Treba očekivati i većudjelotvornost institucija i više napretka na pitanjima smanjenja stope kriminala i korupcije, promovisanja reforme visokog obrazovanja, razvoja demokratije i ljudskih prava te nezavisnosti medija“, kazao je, između ostalog, Endi Mekgafi, a prenosi RTRS.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Cvijanović poslala žestoku poruku Izetbegoviću: “On želi muslimansku državu”

"Da je Izetbegović sposoban za suživot on bi umjesto što prijeti ratom, sjedio sa drugima i razgovarao kako i...

Možda vas zanima i ovo