Nedjelja, 11 travnja, 2021

Šta će biti s ekonomijom, privredom, turističkom sezonom u BiH…? Zbog problema s nabavkom vakcina granice bi se mogle dodatno zatvoriti!

Nemojte propustiti

Domaći privrednici koji rade za strane firme morat će računati da će te kompanije prebaciti u druge zemlje svoje aktivnosti, smatra ekonomski analitičar Draško Aćimović

Nakon što je COVAX odgodio prvu malu, i onako zakašnjelu, dostavu cjepiva za BiH postalo je jasno da će se taj proces kod nas otegnuti skoro u nedogled, posebno jer nama ne treba 50 hiljada cjepiva nego 5 miliona, piše Večernji list BiH.

Poslovni ljudi već odavno se drže za glavu, a nakon ovih vijesti uhvatila ih je prava panika. Šta će biti s ekonomijom, hoćemo li ostati iza graničnih rampi koje su namijenjene za “neimunizirane”, šta će biti s turističkom sezonom…

Samo su neka od pitanja. Nakon što je Bosna i Hercegovina izgubila od prije par dana mjesto na povlaštenoj listi uvoznika u Ameriku, problemi će se sve više pojačavati i s europskim zemljama, smatra ekonomski analitičar Draško Aćimović.

“Pad izvoza, a posebno pad uvoza repromaterijala važnih za bh. privrednike je znak da će se kriza produbljivati za zemlje koje nisu zaustavile ili stavile pod kontrolu pandemiju. BiH nije imala skoro nikakve strane investicije posljednjih nekoliko godina, a sada su strane investicije postale razina ‘statističke poreške’. Bez imunizacije neće doći niko od stranih investitora, nećemo moći izvoziti jer će izvoz biti otežan za zemlje koje će biti crvena zona – neimunizirane”, kaže za Klix.ba Aćimović.

Domaći privrednici koji rade za strane firme morat će računati da će te kompanije prebaciti u druge zemlje svoje aktivnosti, smatra.

“Zaposleni u privatnom sektoru, od kojeg žive svi u javnom, će i dalje obolijevati što će posebno u zemlji čiji BDP čini 72,8 posto mikro poduzeća do devet zaposlenih dovesti do potpunog kraha. Granice će se zatvoriti, sve će poskupjeti”, predviđa Aćimović.

Nakon prolongiranja dostave od COVAX-a, a sve zbog stavova firme Pfizer, domaća vlast krenula je u verbalni rat s ovom prestižnom kompanijom koja je lider u proizvodnji cjepiva protiv koronavirusa i koja je sa svojim dozama prisutna u preko 60 zemalja svijeta. Znajući globalnu važnost naše zemlje i Pfizera svi već znaju kako će “rat” završiti, a taj epilog nije dobar za građane, piše Klix.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Vlasnici sarajevskog fast fooda “Otrov” preminuli od koronavirusa

Studenti su ovaj fast food zvali "Otrov", a znali bi kazati da iako jedu kod "Otrova", tu se niko...

Možda vas zanima i ovo