Šta donosi novi Pravilnik o vozačkim dozvolama: Sve morate završiti u roku od tri mjeseca | | Bh-index

Šta donosi novi Pravilnik o vozačkim dozvolama: Sve morate završiti u roku od tri mjeseca

Izdvojeno    Datum: 14.02.2019.    
Autor: Redakcija


Novi Pravilnik je, ističu iz Ministarstva, donesen da bi se ova pravila usaglasila i s odredbama Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH.

Zahtjev za izdavanje vozačke dozvole u BiH ubuduće će morati da se podnese u roku od tri mjeseca nakon položenog ispita za vozača. To je jedna od novina u ovoj oblasti koje donosi novi Pravilnik o vozačkoj dozvoli, a koji je juče stupio na snagu u BiH.

Sada je, naime, propisano da uvjerenje o položenom vozačkom ispitu, koje se prilaže uz zahtjev za izdavanje vozačke dozvole, ne može biti starije od tri mjeseca. Po dosadašnjem pravilniku u ovoj oblasti, koji je na snazi bio prethodnih 12 godina, nije bilo ovakvog roka važenja uvjerenja, piše portal Srpskainfo.

Time se, kako nam je objašnjeno u resornom ministarstvu, želi izbjeći situacija i eventualni problemi da kandidati polože vozački po jednom propisu, a da zatraže izdavanje vozačke dozvole, recimo, nakon dvije ili tri godine, kada je eventualno stupio drugi propis na snagu.

U korak s vremenom, u kojem je i kod nas dostupno sve više automobila s automatskim mjenjačem, propisana je i nova odredba u ovom pravilniku po kojoj onom ko se obučavao i vozački ispit polagao na vozilu s automatskim mjenjačem to sada može i da se upiše u vozačku dozvolu.

– Licu koje je osposobljavanje i ispit za vozača obavljalo na motornom vozilu s automatskim mjenjačem u rubrici „Napomena“ se unosi izraz „Automatski prenos“ i upisuje kod „10.02.“ – navodi se u novom pravilniku koji je donijelo Ministarstvo transporta i komunikacija BiH.

Novi pravilnik je, ističu iz ovog Ministarstva, donesen da bi se ova pravila usaglasila i s odredbama Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH.

Pravila su, dodaju, propisana u saradnji s nadležnim entitetskim i kantonalnim ministarstvima i organom za unutrašnje poslove Brčko distrikta.

Njima je, kažu, preciziran i postupak zamjene inostrane vozačke dozvole, a pojednostavljene su, dodaju, i neke administrativne procedure koje su do sada bile na snazi.

Ove promjene neće se, uvjeravaju, odraziti na cijenu vozačke dozvole, a nije se mijenjao ni izgled vozačke dozvole, koji je propisan prije pet godina.


Komentari

NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Bh-index portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Bh-index zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Bh-index nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.