Petak, 30 rujna, 2022

Šta je razlog? Pelene sa 17 otišle na 41 KM

Autor:Buka.com

Nemojte propustiti

Poskupljenja su počela krajem 2021. godine i dešavala su se kontinuirano, da bi dostigla 27 posto

U Fondu zdravstvenog osiguranja Republike Srpske mogu se dobiti i besplatne pelene drugog proizvođača, ali je problem u tome, kako navode, što nisu dovoljno kvalitetne. Ne objašnjavaju zbog čega su pelene koje se dobijaju uz doplatu tako drastično poskupjele, ali napominju da analiziraju stanje na tržištu i pregovaraju sa dobavljačima medicinskih sredstava, kako bi uskladili cijene.

– Kada je riječ o cijeni pelena za odrasle, ovo medicinsko sredstvo finansiramo po cijeni od 0,68 KM po komadu, koja je definisana u cjenovniku. Sve apoteke koje imaju ugovor sa FZO-om RS-a su obavezne da imaju pelene za odrasle po toj cijeni i da osiguranika informišu o tome. Ukoliko osiguranik želi pelenu nekog drugog proizvođača, koja je skuplja od one koju pokriva Fond, ostavljena je mogućnost da može da doplati razliku, kazali su u Fondu.

U Federaciji BiH, tačnije Kantonu Sarajevo, slične probleme dijele pacijenti sa posebnim potrebama, ali i djeca sa poteškoćama u razvoju. Osigurana lica, nakon što im Zavod utvrdi pravo na pelene, mogu ih podići u jednoj od specijaliziranih trgovina za medicinska sredstva/apoteka sa kojima Zavod ima potpisan ugovor.

– Ako osigurano lice nabavi medicinsko sredstvo kod isporučioca sa kojim Zavod nema zaključen ugovor, troškove nabavke snosi u cijelosti, uz mogućnost refundacije sredstava do iznosa učešća Zavoda za predmetno medicinsko sredstvo, navode iz Zavoda.

Tako je u ovoj godini od 1. januara do 16. avgusta 3.120 osiguranika ostvarilo pravo na pelene, što je na mjesečnom nivou količina do 90 komada.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Novalić rezimirao rad Vlade FBiH: Ovo prije 2016. godine nikada nije bio slučaj

U Vladi smo 2015. godine zatekli višemilionske dugove u budžetu, kao i da smo suočavali s najtežim globalnim izazovima...

Možda vas zanima i ovo