Subota, 18 svibnja, 2024

Šta je sve oduzeto onima koji su prekršili zakon: Od aviona i zgrada do USB-a

Preporučeno

Pored automobila, u skladištima se nalazi i druga privremeno oduzeta roba, dok je zaplijenjeni novac do konačne odluke deponovan u sefovima.

Zgrade, stanovi, kuće, parking mjesta, avion, automobili, kamioni, bageri, buldožeri, ali i akcije u preduzećima, te novac i uređaji kao što su CD-ovi, USB-ovi, računari, samo su neke od nekretnina i predmeta koji su u prethodnih 11 godina zaplijenjeni onima koji su prekršili zakon.

Ta imovina, od koje je neka privremeno, a druga trajno zaplijenjena, predata je Agenciji za upravljanje oduzetom imovinom Republike Srpske, koja je osnovana 2010. godine, prenosi Glas Srpske.

Privremeno oduzeta imovina u posjedu je Agencije sve dok sudovi ne donesu odluku o njenoj konačnoj sudbini, dok o trajno oduzetoj imovinom rukovodstvo pomenute agencije može odmah donositi odluke i stavljati je na dalje raspolaganje.

Skladišta Agencije za upravljanje oduzetom imovinom puna su automobila, od kojih neka, dok čekaju odluku suda, gube na vrijednosti.

Pored automobila, u skladištima se nalazi i druga privremeno oduzeta roba, dok je zaplijenjeni novac do konačne odluke deponovan u sefovima.

“Vrijednost privremeno oduzete imovine u prethodnih više od deceniju procijenjena je na 22,44 miliona maraka. Od tog iznosa licima od kojih je zaplijenjena imovina vraćene su nekretnine, ali i automobili te ostala oprema u vrijednosti od 9,76 miliona maraka”, naveli su u agenciji.

Najveća vrijednost privremeno oduzete imovine bila je 2012. godine i tada su čak zaplijenjene akcije u preduzeću procijenjene na 18,83 miliona KM.

Upravo se čita:  Novi detalji pljačke dva miliona KM u Banjoj Luci: Uhapšen Gruzijac, pljačkaši pobjegli u Doboj

“Tada nam je predata i kuća u vrijednosti od 225.000 maraka, ali i stan koji košta 127.000 maraka. Pored toga iste godine u sef smo stavili 5.000 maraka, a u skladište smo parkirali dva automobila te više od 1.000 raznih predmeta, a riječ je uglavnom o informatičkim uređajima i opremi”, naveli su u Agenciji za upravljanje oduzetom imovinom.

Kada je riječ o privremeno oduzetoj imovini u 2013. godini, tada je zaplijenjen stan koji je procijenjen na 145.453 marke, dok su u skladištu parkirana tri automobila od 153.000 maraka te razna informatička oprema i uređaji.

Privremeno oduzeta imovina prije sedam godina procijenjena je na 2,77 miliona.

Tada je oduzeta stambena zgrada vrijedna 900.000 maraka, dok je 13 zaplijenjenih kamiona procijenjeno na 1,16 miliona KM. Iste godine oduzete su i četiri zemljišne parcele, radna mašina grejder, buldožer kao i dva bagera.

Zanimljivo je da je 2017. godine privremeno oduzeto i parking mjesto čija je vrijednost procijenjena na 13.738 maraka, te dvije kuće čija je vrijednost skoro pola miliona KM.

Zdravku Šordi, poznatom pod nadimkom Brus Li, koji je 2014. godine osuđen na četiri godine i šest mjeseci zatvora i njegovim saučesnicima odlukom Osnovnog suda u Banjaluci privremeno je oduzeta imovina u vrijednosti skoro milion maraka.

Šordi i sa njim povezanim licima oduzeti su tada automobil tojota RAV 4, vrijedan oko 78.000 KM, stan u Banjaluci od 122.000 KM, zemljište u banjalučkom naselju Česma na kojem je izgrađen stambeni objekat sa dvije lamele u kojima je više stambenih jedinica, a čija vrijednost iznosi više od pola miliona maraka.

Upravo se čita:  Poznato odakle su pljačkaši koji su ukrali dva miliona KM u Banjoj Luci: "Tražimo ih desetoricu"

Prema presudi, Šorda je od jula 2008. do 28. aprila 2014. iskoristio tešku materijalnu situaciju više Banjalučana i posuđivao im novac uz zelenaške kamate, a kada mu ga ne bi vraćali, iznuđivao ga je na razne načine.

Dužnike koji mu nisu vraćali mjesečnu kamatu tjerao da za njega obavljaju građevinske radove. Pored toga, uz upotrebu sile i prijetnje od oštećenih je uzimao i građevinski materijal i alat na ime duga.

Kada je riječ o trajno oduzetim stvarima, na dalje postupanje Agenciji predata je imovina koja je procijenjena na nešto više od milion maraka.

Tako je uglavnom trajno oduzet novac, automobili, pa i avion, ali i hrastovi trupci i tekstilna roba.

“Od ukupnog iznosa novca koji je trajno oduzet u proteklih 11 godina u budžet Srpske uplaćena 520.461 marka, dok je imovina koja je upisana kao svojina RS i kojom upravlja Republika preko svojih nadležnih tijela procijenjena na 11,25 miliona KM”, kaže direktorica Agencije za upravljanje oduzetom imovinom Svjetlana Kusić.

Pokretna imovina koja je trajno oduzeta i ustupljena organima RS vrijedna je 277.657 maraka, dok poklonjena imovina košta 32.247 maraka.

Najvrednija imovina koja je u prethodnom periodu trajno oduzeta bila je u vlasništvu Zorana Ćopića iz Novog Grada, kojeg je Vrhovni sud RS osudio 2014. godine na četiri godine zatvora.

Upravo se čita:  Upoznajte Seadu Todić (63), diplomanticu na Odsjeku za arapski jezik i književnost

S obzirom na to da se radilo o pravosnažnoj presudi, njemu je tada trajno oduzeta imovina koja je procijenjena na više miliona KM, za koju je utvrđeno da utvrđeno da ju je stekao pranjem novca jednog od najvećih narko-bosova Darka Šarića.

Tada je i Vrhovni sud RS donio rješenje kojim se oduzima 10,8 miliona akcija Fabrike šećera u Bijeljini, koje čine 51 odsto kapitala tog preduzeća.

Taj udio bio je u vlasništvu Ćopićevog preduzeća “Agrokop” iz Banjaluke. Od “Agrokopa” se oduzima i 2,67 miliona maraka, a od preduzeća “Aviorent” avion cesna, za koji je takođe utvrđeno da je kupljen prljavim novcem od prodaje droge.

Srpska je trajno oduzela imovinu i bivšem načelniku Odjeljenja za boračko-invalidska pitanja Gradske uprave Banjaluka Milošu Šmitranu, koji je za sebe tvrdio da je “neodoljivi ljubavnik”. Šmitranu je, između ostalog, oduzeto više stanova, vikendica, ali i nekoliko automobila.

Krivična djela U Agenciji za upravljane oduzetom imovinom podsjećaju da su nadležni za upravljanje privremeno i trajno oduzetom imovinom stečenom krivičnim djelom. Agencija, između ostalog, upravlja i oduzetom imovinskom koristi, prihodima i drugom koristi pribavljenom krivičnim djelima, kao i imovinom datom na ime jemstva u krivičnom postupku te privremeno i trajno oduzetom imovinom po osnovu odluka suda BiH, sudova FBiH i Brčkog.

Izdvajamo

Izdvajamo

Dragičević kod Hadžifejzovića otkrio ime: On je ubio mog sina!

Davor Dragičević, otac ubijenog Davida Dragičevića, rekao je u Centralnom dnevniku na Face TV da zna ime ubice svog...

Još vijesti za vas