Ponedjeljak, 6 travnja, 2020

Evo šta je potrebno da znate prije prvog leta avionom

Nemojte propustiti

Još dva smrtna slučaja od koronavirusa u BiH: Umrli žena i muškarac

Prema zvaničnim podacima, u Bosni i Hercegovini do sada je prijavljeno više od 650 slučajeva zaraze koronavirusom.

Na uvoznu vodu BiH potrošila 171 milion maraka

U poslovnoj zajednici smatraju da su ove brojke zabrinjavajuće jer, kako podsjećaju, BiH obiluje zdravom vodom.

U Sarajevu od koronavirusa umro ljekar

SARAJEVO - Jutros je bio priključen na respirator, a već 15 dana imao je tešku kliničku sliku. U Sarajevu je...

Prvi let avionom podrazumijeva niz procedura koje morate proći na aerodromu, a to znači i nekoliko nepoznatih stvari sa kojima se dosad vjerovatno niste susretali. Poznato je da postoje posebna pravila za pakovanje, unošenje određenih predmeta i hrane u avion, ali i to da je na aerodrom neophodno doći bar dva sata ranije kako bi se sve na vrijeme obavilo prije ukrcavanja. 

Ukoliko putujete avionom uskoro, donosimo vam nekoliko izraza koje ćete sigurno čuti na aerodromu, i objašnjavamo njihovu važnost i značenje.

Tax free – povraćaj poreza

Svaki odlazak u inostranstvo uglavnom znači i lijepu mogućnost za dobar šoping. Vjerovatno ste već čuli, ali se i dalje pitate šta je tax free. U pitanju je pogodnost koja omogućava da vaša kupovina u nekoj stranoj zemlji bude povoljnija kada iskoristite povraćaj poreza po povratku iz date zemlje.

Naime, svaka zemlja Evropske unije ima porez na robu, baš kao i druge zemlje. U zavisnosti od kategorije proizvoda, taj porez se razlikuje. Kada se naši građani nađu u nekoj zemlji EU, ostvarujući kupovinu na jednom mestu u minimalnoj vrijednosti koju ta zemlja propisuje, oni stiču pravo da im se taj porez vrati.

U zavisnosti od toga šta se kupuje, povraćaj može biti simbolična svota ili pak značajna cifra koja će vam definitivno značiti po povratku iz strane zemlje. Ipak, svaka zemlja za sebe propisuje minimalne iznose koji omogućavaju povraćaj poreza kao i specifične uslove pod kojima to može da se desi, pa je važno raspitati se dobro o propisima zemlje u kojoj planirate da šopingujete.

Check in – neophodna procedura prije ukrcavanja

Check in je procedura koja se na aerodromu obavlja prije leta, i čiji je prolazak, sa validnom avionskom kartom, ujedno uslov da se ukrcate u avion. Ovo je prva stvar koju putnici obavljaju kada dođu na aerodrom, a važno je da se to desi najmanje dva sata prije poletanja, kako bi se ispoštovala sva pravila bez kašnjenja i gužve.

Postoji više načina da se obavi check in. Prvi način podrazumeva odlazak na šalter na aerodromu, drugi se odnosi na prijavljivanje preko automata na aerodromu i treći omogućava da check in izvršite online putem, preko mobilnog telefona i interneta.

Flight mode ili Airplane mode

Ako posjedujete pametni telefon, sigurno ste se susreli sa sa Ariplane ili Flight mode-om. Ova opcija se koristi kada se nalazite u avionu, i njenim aktiviranjem se isključuju Wi-Fi, GPS i drugi segmenti koji mogu da izazovu smetnje signala pomoću koga se odvija komunikacija na relaciji pilot – kontrolor letenja.

Ukoliko više telefona u avionu ne aktivira ovu opciju, može doći do ozbiljnog ometanja signala. Međutim, ništa vas ne košta da ovu opciju ugasite, jer Wi-FI možete ručno omogućiti i uz to koristiti onaj internet koji avio-kompanija nudi u datom avionu.

Jet lag – “bolest” letenja avionom

Ljudi koji često lete na dugim relacijama vrlo dobro znaju šta je jet lag. U pitanju je poremećaj prirodnog ritma usljed čestog menjanja vremenskih zona, što posredno dovodi do jakog umora, nervoze, dekoncentracije, nesanice i sličnih simpota. Za ublažavanje ove pojave savjetuje se da pijete dosta vode, da konzumirate hranu bogatu proteinima i da tokom leta što češće mijenjate položaj tijela.

Pakovanje kofera

Prtljag koji možete da uneste u putničku kabinu je ručni prtljag, dok se obimnije stvari smještaju u prtljažnik. Svaka avio-kompanija ima izričita pravila u pogledu toga šta možete unijeti u avion, u kojim količinama i koje veličine treba da budu vaše torbe/koferi, što je neophodno ispoštovati kako biste uopšte ušli u avion.

Pored torbe koja čini vaš ručni prtljag, u putničku kabinu možete unijeti i jednu manju torbu – to može biti klasična ženska torba ili torba za lap top.

S obzirom na to da prtljag kji predajete pre ulaska u avion prolazi izuzetno dug put dok ga opet ne preuzmete na željenoj destinaciji, važno je da sve dobro zapakujete i preventivno obmotate folijom, kako bi sve ostalo na svom mjestu. Preporučljivo je da birate kofere jarkih boja ili specifičnih dezena, tako da imaju bilo šta po čemu odstupaju od klasčnih modela koje je lako pomiješati pri preuzimanju.

Putovanje avionom može biti vrlo prijatno ukoliko ispoštujete sva pravila avio-kompanije u pogledu prtljaga i drugih specifičnosti, kao i prilikom iskorišćavanja pogodnosti koje vam letovi na određene destinacije pružaju.

Više s weba
- Advertisement -

Posljednje objavljeno

Rođena Sarajka na udaru zbog svog izgleda: Ko je doktorica Darija Kisić-Tepavčević

Mediji pišu da se "doktorica Darija Kisić-Tepavčević našla na udaru armije anonimnih, primitivnih i agresivnih komentatora na...

Haris Bjeloglavić s ocem u zeničkom izolatoriju: Pobijedit ćemo koronavirus

Najprije je boravio u izolatoriju stacionara Kantonalne bolnice Zenica da bi u petak uslijedio premještaj na Odjel za infektivne bolesti, gdje se...

ASA Banka donirala medicinsku opremu Kantonalnoj bolnici Zenica

Kao vodeća domaća banka, ASA Banka i u ovim izazovnim vremenima pokazuje društvenu odgovornost i ostaje oslonac domaćoj privredi i stanovništvu.

Savjeti za roditelje i djecu u doba izolacije zbog virusa – pravo je vrijeme za uvođenje zdravih životnih stilova

Imajući u vidu da su škole zatvorene, da djeca ostaju u stanovima i kućama sa roditeljima odakle učestvuju u online nastavi, Institut...

Objava Marije Šerifović izazvala buru reakcija

Zbog ovoga su ovaj gest mnogi protumačili kao neku vrstu poruke koju pjevačica šalje, ali ipak, ona nije to imala na umu.
- Advertisement -

Možda vas zanima i ovo