Ponedjeljak, 30 siječnja, 2023

Šta je Vučić govorio: Upozoren sam na sukob s najvećom vojnom silom na svijetu

Autor:N1

Nemojte propustiti

„Ako pokušate da uđete sa svojom vojskom i svojom policijom na Kosovo, NATO će to tretirati kao neprijateljski akt“, rekao je tada Vučić.

Činjenica da velike sile ne priznaju, odnosno nemaju namjeru da uvaže Rezoluciju 1244, za nas samo znači da mi imamo vrlo male mogućnosti da nešto učinimo, rekao je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.

On je to rekao još 2018. odgovarajući na pitanje novinara može li Srbija, nakon učestalih napada na Srbe i spekulacija prištinskih medija o raspoređivanju snaga bezbjednosti na administrativnoj liniji, da na Kosovo „uvede“ hiljadu pripadnika svojih snaga bezbjednosti, prenosi Danas.

„To nije pravo i to nije pravično, ali mi se borimo u skladu s vrlo malim mogućnostima i unutar veoma uskog manevarskog prostora i naše je da se borimo“, naveo je tada Vučić i dodao da on lično povodom ideje o povratku 1.000 vojnika upozoren da će Srbija, ako to pokuša, doći u sukob s najvećom vojnom silom na svijetu.

„Ako pokušate da uđete sa svojom vojskom i svojom policijom na Kosovo, NATO će to tretirati kao neprijateljski akt“, rekao je tada Vučić.

Prema njegovim riječima tada, on je više puta poredio situaciju sa rezolucijom o Jerusalimu, gdje su zapadne sile odbacile Trumpov pritisak da svoje ambasade prebace u taj grad, kako je uradila Bijela kuća.

„Oni su to pravdali činjenicom da bi takav postupak bio u suprotnosti s rezolucijom o Jerusalimu. Ja sam im tada rekao da se svi zajedno ponašaju protivpravno kad ruše Rezoluciju 1244, a oni onda sležu ramenima, pogledaju u svoje savjetnike i… ništa“, pričao je Vučić.

To je, kaže, ozbiljna situacija, i želi da građanima objasni da te ljude ne interesuju pravo i Rezolucija 1244, već sila i faktičko stanje.

„Važi samo pravo sile i mi u skladu s tim moramo da se trudimo da sačuvamo mir i bezbjednost i da svi gradimo bolji život i jaču ekonomiju“, poručio je Vučić 2018.

Tih dana prije četiri godine, kosovska delegacija je saopštila da neće učestvovati na sastanku u Briselu 7. i 8. juna sa temom osnivanja ZSO-a, sve dok Srbija ne ispuni sve briselske dogovore.

Predsjednik Srbije najavio je u ponedjeljak da će Vlada Srbije u četvrtak donijeti odluku o slanju zahtjeva KFOR-u za povratak srbijanskih snaga bezbjednosti na Kosovo. Tome se protive SAD i Njemačka.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Ko preživi, pričat će: Kajmak na pijaci košta više od 19 KM, a kilogram luka je oko devet maraka

Građani poručuju da su zelene pijace postala jako skupa mjesta kupovine, sa daleko većim cijenama nego u marketima. Na zelenim...

Možda vas zanima i ovo