Petak, 3 veljače, 2023

Šta kažu eksperti: Čeka li nas pad cijena u 2023. godini?

Autor:Avaz.ba

Nemojte propustiti

Direktor predstavništva firme „GOPA mbH“ za BiH dr. Ranko Markuš trenutnu stopu inflacije ne smatra ohrabrujućom.

Iako su cijene i u novembru nastavile rasti, godišnja inflacija u BiH neznatno je niža nego ranije i, prema podacima Agencije za statistiku BiH, iznosi 16,3 posto. Otvorilo je to prostor za najave da inflacija usporava te da će naredna godina biti lakša od ove, s kojom se opraštamo.

Profesorica Ekonomskog fakulteta UNSA-e Amila Pilav-Velić, međutim, očekuje da u 2023. inflacija bude usporena, ali upozorava da to ne znači da se možemo radovati padu cijena. Mnogo toga zavisit će od cijene struje, piše Avaz.ba.

– Ako dođe do poskupljenja, to će biti nova akceleracija, jer s najavljenim korekcijama cijena imat ćemo inflaciju višu od očekivane.

S rastom cijena struje došlo bi do rasta i proizvođačkih i potrošačkih cijena. Efekt na cijene bi bio sličan onome koji smo imali zbog prekida lanaca opskrbe usljed pandemije i “lockdowna”, ali ne s istom stopom rasta cijena – istakla je prof. Pilav-Velić.

Direktor predstavništva firme „GOPA mbH“ za BiH dr. Ranko Markuš trenutnu stopu inflacije ne smatra ohrabrujućom.

– Stopa inflacije na hranu je gotovo 20 posto, cijena dizela u periodu januar-juli povećana je za 52 posto, što je direktno uticalo na cijene svih drugih proizvoda. Treba da nas zabrinjava to što je najveći teret inflatornog udara podnijela populacija s nižim primanjima, a to nameće rizike po rast siromaštva u grupama u kojima ga do sada nije bilo – kazao je dr. Markuš.

Od novih vlasti očekuje stabilizaciju uvjeta u zemlji, prihvatanje decentralizirane strukture BiH i zajednički rad na prioritetima za bolji život građana.

– Mi smo jedna od decentralizovanih zemalja, a prakse poput onih iz Belgije, Austrije, Španije, Poljske, Švajcarske se mogu implementirati i u BiH. Neophodno je iskoristiti istorijski momentum i dobivanje kandidatskog statusa te usmjeriti pažnju na program strukturnih reformi za pristupanje EU, koja je, barem deklarativno, svima prioritet – rekao je dr. Markuš.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Izetbegović: Vidjet ćemo šta će ostati od trojke, bez SDA se ne može praviti Vlada FBiH

"Mi nismo za tri decenije izgubili povjerenja i ugleda kao oni za tri mjeseca", kazao je Izetbegović. "SDA je mogla...

Možda vas zanima i ovo