Srijeda, 17 kolovoza, 2022

Šta li Vučić smjera? Srbija pozvala mladiće i djevojke da služe vojni rok, plata – 650 maraka

Nemojte propustiti

Poslije odsluženog vojnog roka, mladićima i djevojkama pruža se i mogućnost da odmah postanu profesionalni pripadnici Vojske Srbije.

Ministarstvo odbrane Srbije pozvalo je mladiće i djevojke, koji u ovoj godini navršavaju od 19 do 30 godina, da se prijave da dobrovoljno služe šestomjesečni vojni rok s oružjem.

“Osim mogućnosti da steknu nove vještine, upoznaju se sa savremenim naoružanjem i vojnom opremom i steknu nova znanja, vojnici na dobrovoljnom služenju vojnog roka primaće i mjesečnu platu u iznosu oko 38.000 dinara (oko 650 KM)”, navodi se u saopštenju Ministarstva, prenosi agencija Anadolija.

Dodaje se da vojniku, za vrijeme trajanja dobrovoljnog služenja vojnog roka s oružjem, obezbjeđuje se naknada putnih troškova, zdravstveno osiguranje, smještaj, ishrana, vojna odjeća i obuća.

Poslije odsluženog vojnog roka, mladićima i djevojkama pruža se i mogućnost da odmah postanu profesionalni pripadnici Vojske Srbije. Svi oni koji izraze želju da postanu profesionalni vojnici, moći će to da učine po ubrzanoj proceduri i potpišu ugovore odmah po okončanju dobrovoljnog služenja.

U toku je prijavljivanje za septembarski uputni rok koje traje do 31. augusta ove godine.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Joe Biden potpisao važan zakonski paket o klimi i zdravstvu

"Riječ je o budućnosti. Riječ je o tome da se osigura blagostanje i napredak američkih obitelji", rekao je. "Riječ...

Možda vas zanima i ovo