Subota, 15 svibnja, 2021

Šta može da vam se desi ukoliko pijete previše kafe?

Nemojte propustiti

Istraživači su ustanovili da žene koje dnevno piju pet i više šoljica kafe, imaju 81% veći rizik za pojavu karcinoma jajnika.

kafasoljicaSvakodnevno unošenje velikih količina kafe može povećati rizik od karcinoma jajnika kod žena u menopauzi, upozoravaju britanski stručnjaci.

Na osnovu istraživanja kojim je obuhvaćeno 29 hiljada žena, istraživači su ustanovili da žene koje dnevno piju pet i više šoljica kafe, imaju 81% veći rizik za pojavu karcinoma jajnika, u poređenju sa ženama koje uopšte ne piju ovaj mirišljavi napitak.

Takođe, naučnici su bili zbunjeni saznanjem da na rizik od karcinoma jajnika istovjetno utiče kafa sa i bez kofeina, što ih je navelo na zaključak da drugi sastojci kafe, a ne samo kofein, pojačavaju rizik od oboljenja.

Sa druge strane, prva jutarnja kafa, koju većina stanovništva ne preskače, ne razbuđuje niti utiče na brže pokretanje refleksa, pokazala je studija napravljena na Univerzitetu u Bristolu. Kofein samo ublažava simptome apstinencije koji se stvaraju tokom noći, a buđenje se odvija fiziološki, bez ikakvog uticaja, ovog, za većinu neophodnog napitka. Izvjestan uticaj kafa ima jedino kod osoba koje je povremeno piju, pišu Novosti.

Kada ljubitelji kafe kažu da se osjećaju potpuno budnim i energičnim za svaku vrstu posla poslije popijene šoljice, to znači da se oni osjećaju bolje samo zato što su smirili simptome nakupljene apstinencije jer tokom noći nisu unosili kofein, tvrde bristolski stručnjaci.

(Smedia)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Predsjednica RS-a Željka Cvijanović objavila podršku Izraelu, pa blokirala komentare zbog brojnih kritika

Dok su u Sarajevu i Mostaru građani uputili izraze podrške Palestincima, koji se nalaze pod žestokim udarima, u bh....

Možda vas zanima i ovo