Srijeda, 24 srpnja, 2024

Šta možete da uradite sa automobilom koji više nije u voznom stanju?

Preporučeno

Posjedovanje jednog ili više automobila po domaćinstvu u današnje vrijeme je postalo standard. S obzirom na veliku popularnost vožnje ovih četvorotočkaša, povećala se i potreba za njihovom češćom kupovinom, sređivanjem, zamjenom ili prodajom.

Samim tim, većina ljudi se u skorije vrijeme našla u situaciji da posjeduje neki veoma star, havarisan ili neupotrebljiv auto koji uglavnom ostane dugo parkiran ispred zgrade, u garaži ili dvorištu. Ovakva vozila postaju velika obaveza, a rješenje ovog problema se uglavnom odlaže. Zato pročitajte naše savjete pomoću kojih ćete ovu situaciju riješiti na mnogo lakši način.

Prodaja automobila agenciji za otkup polovnih vozila

Otkup polovnih vozila je usluga koju nudi veliki broj agencija u regionu. Ono što se razlikuje uglavnom su njihove usluge i cijene, pa ćete odabrati onu koja vam je po svim uslovima najpogodnija.

Ovakve agencije u svojoj ponudi najčešće imaju otkup različitih vrsta vozila, starih ili havarisanih automobila, kao i otkup automobila na kilo. Kada je u pitanju otkup automobila na kilo cena zavisi od težine vašeg automobila, dok se u ostalim vrstama otkupa formira na osnovu stanja vozila koje se utvrđuje procjenom vrijednosti.

Proces prodaje uglavnom izgleda tako što pozovete odgovarajuću agenciju, a oni sa vama dogovore kada bi mogli da dođu na vašu adresu. Nakon dolaska, napraviće procjenu vrijednosti vašeg vozila,  a ovu uslugu je često moguće dobiti i online preko sajta željene agencije. Posebna pogodnost je što će oni odvesti vaš auto njihovom šlep službom, pa tako ne morate razmišljati o tom dijelu organizacije.

Veoma bitan faktor u ovom procesu je i reciklaža automobila čime podižete ekološku svijest. Ako je vaš automobil u potpuno neupotrebljivom stanju, a od njega je ostalo samo staro gvožđe s kojim ne znate šta ćete, ovo je najbolja opcija. U tom slučaju možete da zaradite, a u isto vrijeme da odlažete otpad na odgovoran način.

Takođe, prilikom ovog procesa se sve tečnosti iz vozila odlažu na ekološki prihvatljiv način. I gorivo ima rok trajanja, pa je zato veoma važno da obratite pažnju na reciklažu ukoliko želite da se riješite vašeg starog automobila.

Samostalna prodaja dijelova ili čitavog auta

Uvijek možete pokušati samostalno da prodate cijelo vozilo ili njegove dijelove ako i dalje imaju

upotrebnu vrijednost i mogu se koristiti. Ova varijanta je najprije u opticaju ako je vozilo havarisano u saobraćajnoj nezgodi u kojoj su neki dijelovi auta uništeni, dok su drugi ostali ispravni.

Ovaj proces zahtijeva da prvo vozilo rastavi majstor koji je za to stručan ili da se sami tome posvetite ako imate vremena i umijeća. Na ovaj način se iz oštećenog automobila može više zaraditi, ali će biti potrebno i više vremena za razdvajanje delova, a zatim i za samu prodaju.

Prodaju je najlakše obaviti preko interneta pomoću različitih sajtova od kojih su neki specijalizovani upravo za prodaju dijelova za automobile. Možete pokušati i sa automehaničarskim radnjama kojima mogu odgovarati funkcionalni dijelovi vozila, ali i sa ljudima koje poznajete i koji voze isti model automobila kao i vi.

Korišćenje dijelova koji su ispravni za vaš novi auto

Kao i u prošlom slučaju, ako je vaše vozilo dosta oštećeno, ali i dalje ima dijelove koji su u dobrom stanju, možete da razmislite o kupovini identičnog modela. Na taj način ćete znatno smanjiti troškove njegovog budućeg održavanja, jer će mnogi potrebni zamenski dijelovi vama već biti dostupni besplatno.

Osim toga, neće biti potrebno da uz novac, trošite i vrijeme na traženje rezervnih dijelova. Tako će vam korišćenje novog automobila biti mnogo sigurnije i uz manje stresnih situacija i iznenadnih troškova.

Na kraju, možete da razmislite i o poklanjanju oštećenog auta nekome kome bi njegovi dijelovi ili čitav auto bili potrebni. Iako bez zarade, na ovaj način ćete se makar riješiti jedne velike obaveze kakvu sa sobom nosi stari ili havarisan automobil koji vam negdje stoji parkiran.

Ako ste prije nezgode i oštećenja auta plaćali osiguranje vašeg vozila, ne zaboravite da iskoristite mogućnost povrata novca za pričinjenu štetu koji osiguravajuće agencije nude. Pozovite ih i oni će u određenom periodu izvršiti procjenu, a nakon toga vam razjasniti da li je i kolika naknada moguća. Na visinu naknade će uticati prije svega stanje automobila prije sudara.

Bilo da vam se dogodio udes i auto ostao oštećen ili imate previše staro vozilo čija je zamjena neophodna, bitno je da razmotrite sve opcije i pored novca uzmete u obzir i koliko će vam koje rješenje oduzeti vremena. U svakom slučaju, postoji dovoljno načina da polovne automobile koji više nisu u voznom stanju iskoristite, a da vam ne stoje i skupljaju prašinu.

 

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Cijena lampe koju je postavila Karić na Baščaršiji iznosi 19.750 KM + PDV

Svijetleća instalacija, odnosno Sarajevski dijamant, koji je izazvao burne reakcije u javnosti, zapravo je novi brend domaće firme Metallon...

Još vijesti za vas