Ponedjeljak, 16 svibnja, 2022

Šta nam se sprema iza zatvorenih vrata: Zašto su Sattler i Schmidt odgodili pojavljivanje pred Evropskim parlamentom?

Autor:Patria

Nemojte propustiti

Ako je suditi prema tvrdnjama Vijeća za politiku demokratizacije (DPC), jedini cilj je zadovoljiti apetite trojice nacionalnih lidera, kako bi se osiguralo održavanje predstojećih općih izbora.

U toku naredne sedmice u BiH bi ponovo trebali doći američki izaslanik za izbornu reformu Matthew Palmer i direktorica pri Evropskoj službi za vanjske poslove Angelina Einchhorst. Očekivano, uslijediće još jedna runda razgovora o izmjenama Izbornog zakona BiH.

Međutim, pitanje je šta će ti prigovori zaista donijeti i kakav rezultat priželjkuju Palmer i Einchhorst. Ako je suditi prema tvrdnjama Vijeća za politiku demokratizacije (DPC), jedini cilj je zadovoljiti apetite trojice nacionalnih lidera, kako bi se osiguralo održavanje predstojećih općih izbora.

– U toku su pripreme za posjetu Matthewa Palmera i Angeline Einchhorst BiH naredne sedmice. Posjetom će početi naredna runda pregovora iza zatvorenih vrata o izmjenama Izbornog zakona, koji će predstavljati pokušaj da se zadovolje predatorski etnonacionalni zahtjevi šefova nacionalnih stranaka, kako bi se spriječili da blokiraju održavanje izbora, tvrde u DPC-u.

Prema njihovom mišljenju, dio ovih priprema odvija se i unutar institucija EU.

– Dio ovih priprema odvija se i u Evropskom parlamentu, tačnije u Komitetu za vanjske poslove. Za narednu sedmicu bio je zakazan sastanak sa specijalnim predstavnikom EU za BiH Johannom Sattlerom i visokim predstavnikom Christianom Schmidtom. Međutim, du8goočekivano pojavljivanje Johanna Sattlera pred članovima Evropskog parlamenta, gdje bi trebao pojasniti prirodu i ciljeve pregovora o izmjenama Izbornog zakona je otkazano/odgođeno, iako su oba gosta potvrdila dolazak, a Sattlerovo prisustvo je ponovo potvrdio i predsjednik Evropske komisije Josep Borell. Razlog za ovo otkazivanju u posljednji čas je jasan. Na ovaj način se želi spriječiti bilo kakav uticaj članova Evropskog parlamenta, a koji bi mogao usporiti ili zaustaviti pregovore o izmjenama Izbornog zakona. Sattler već godinu dana izbjegava da se pojavi pred članovima Evropskog parlamenta, izbjegavajući na taj način da “podnese račun” o svom i angažmanu Angeline Einchhorst. Ironično je da se ista netransparentna taktika koja se koristi u BiH koristi i za izbjegavanje odgovornosti u Bruxellesu, navodi DPC.

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Čuva li NATO Bosnu i Hercegovinu?

Tema Mosta Radija Slobodna Evropa bila je kakva je uloga međunarodnih snage u čuvanju mira u Bosni i Hercegovini....

Možda vas zanima i ovo