Subota, 28 siječnja, 2023

Šta nas čeka? “Kraken” kuca na vrata Evrope

Nemojte propustiti

Njemački ministar zdravstva Karl Lauterbah izrazio je zabrinutost zbog nove varijante, ali i nadu da će Nijemci prebroditi zimu prije nego se proširi.

Varijanta novog koronavirusa XBB.1.5 mogla bi se u narednim sedmicama proširiti u Njemačkoj i ostatku Evrope i postati dominantna varijanta, rekao je u subotu njemački epidemiolog, preosi net.hr.

Ta varijanta prisutna je u gotovo polovici broja novozaraženih u SAD-u.

“Možemo s određenom sigurnošću prognozirati da će ta varijanta prevladati i u našoj zemlji”, rekao je Hajo Zeb s Instituta “Leibnitz” za prevenciju, istraživanje i epidemiologiju u Bremenu.

Po njegovim riječima, XBB.1.5 se susreće s gubitkom imuniteta kod ljudi koji su se vakcinisali ili preboljeli bolest prije dosta vremena. Dodaje, međutim, da je trenutno broj poznatih slučajeva varijante XBB.1.5 u Njemačkoj vrlo nizak te da nema potrebe razmatrati nove mjere.

Smatra se da je podvarijanta XBB 1.5, preimenovana u “Kraken” po legendarnom morskom čudovištu otkrivena u oktobru vrlo brzo se proširila na sjeveroistoku SAD-a i od sredine decembra je postala dominanta u tom dijelu zemlje, dok je u ostalim dijelovima manje prisutna.

“Vrlo je malo informacija o težini bolesti koju ta varijanta uzrokuje”, rekao je Ričard Neher, voditelj istraživačke grupe za evoluciju virusa i bakterija na Univerzitetu u Bazelu, no procjenjuje da nije značajnije različita od drugih varijanti po tom pitanju.

Njemački ministar zdravstva Karl Lauterbah izrazio je zabrinutost zbog nove varijante, ali i nadu da će Nijemci prebroditi zimu prije nego se varijanta proširi.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Tužna vijest: Preminuo bh. glumac Saša Petrović

Bosanskohercegovački glumac Saša Petrović je preminuo. Ovu vijest objavio je bh. reditelj Srđan Vuletić koji je za portal "Avaza" samo...

Možda vas zanima i ovo