Srijeda, 18 svibnja, 2022

Šta proizvodi fabrika u Sloveniji u kojoj je došlo do velike eksplozije?

Autor:N1

Nemojte propustiti

Melamin je firma čija je osnovna djelatnost proizvodnja plastike, boja, lakova i sličnih premaza te drugih kemijskih proizvoda.

U hemijskoj fabrici Melamin u centru Kočevja u Sloveniji u četvrtak ujutro je odjeknula eksplozija. Policija pozvala je stanovnike u okolici da zatvore prozore i ne izlaze van, a u nesreći je ozlijeđeno više od 20 osoba.

Melamin je firma čija je osnovna djelatnost proizvodnja plastike, boja, lakova i sličnih premaza te drugih kemijskih proizvoda. Osnovana je 1954. godine u Kočevju i prema podacima s kraja 2021. zapošljava 194 radnika.

Ova forma je u Evropi poznatija kao dobavljač smole za papirnu i građevinsku industriju te impregniranih ukrasnih papira za industriju namještaja. U svjetskim razmjerima sve je prepoznatljivija po proizvodima za industriju boja i gume, navodi se na službenoj internetskoj stranici firme.

Kako piše Slovenska tiskovna agencija (STA), ova je fabrika jedan od pogona s većim rizikom za okoliš. Na terenu su predstavnici Agencije za okoliš (Arso) te obavljaju mjerenja onečišćenja zraka.

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Krizi nema kraja: Kakva jesen očekuje građane BiH i šta će još poskupjeti

Zabrinjavajuće je što se aktuelnoj krizi ne nazire kraj i što su poskupljenja neminovna, upozoravaju energetski stručnjaci. Zaoštravanje političkih i...

Možda vas zanima i ovo