Nedjelja, 1 listopada, 2023

Šta raditi ukoliko vas zadesi nezgoda na putu?

Preporučeno

Nesreće, odnosno nezgode na putu nisu ni malo prijatne situacije, ali je činjenica da se one gotovo svakodnevno dešavaju, pa čak i onima koji sebe smatraju iskusnim vozačima.

Koliko god bili sigurni u sebe i svoje vozačke sposobnosti, vrlo često veću pažnju moramo da obraćamo na druge vozače kako bi upravo izbjegli ovakve nelagodne situcije.

Bilo da je riječ o svakodnevnoj vožnji po gradu, ili nekom dužem putovanju, za vas smo pripremili detaljan vodič sta raditi u situacijama kada vas zadesi nezgoda na putu.

#1 Potražite pomoć šlep službe – za brzu pomoć na putu gdje god da se nalazite

Definitivno prva stvar koju treba da uradite ukoliko vas zadesi nesreća ili kvar na putu jeste da pozovete šlep službu koja će u najkraćem mogućem roku stići do vas i bezbjedno prenijeti vaš automobil.

Kada kažemo nezgode na putu, ne misli se uvijek na nesreću koja se dogodila usljed nepažnje jednog ili drugog vozača već to mogu biti i sitni kvarovi koje možete samostalno sanirati.

Neki od tih sitnih kvarova su često nedostatak goriva, problemi sa akumulatorom, bušne gume i slično.

Ekstremna situacija koja vas može zadesiti je da vam se stvarno dogodi nesreća na putu kao što je sudar gdje će vam biti pomoć stručnih lica, odnosno šlep službi koje će preneti havarisan automobil i pobrinuti se da otkloni sve havarije na putu.

Česti smo svjedoci svakodnevnih nezgoda na putu, bilo to u toku putovanja ili u toku svakodnevne vožnje, te je naš savjet da za svaki slučaj unaprijed pronađete pouzdanu šlep službu koja će vam pomoći u ovakvim situacijama.

U svoj imenik unesite broj šlep službe koja će u svakom momentu moći da dođe do vas, ma gdje god se nalazili, i ne zaboravite da uvijek budete oprezni u vožnji jer samo jedan sekund nepažnje vas može koštati života.

#2 Preduzmite sve mjere zaštite i pridržavajte se pravila zakona – procedura u slučaju nezgode

U slučaju nezgode na putu, postoji posebna procedura koju vozači moraju da ispoštuju. Prvi i najvažniji korak jeste da ugasite vaš automobil i obavezno upalite sva svjetla na automobilu kako bi dali znak drugim vozačima da se na putu nešto događa. Osim toga, postoje određene stvari koje bi trebalo da imate u automobilu.

U vašem automobilu bi trebalo da posjedujete sigurnosni trougao koji se postavlja u slučaju nesreće, opek kao znak drugim vozačima da budu pažljivi dok se budu približavali mjestu nezgode. Sigurnosti trougao posavlja se na 50 m od nesreće van naseljenog mjesta, a ukoliko se nezgoda dogodila u naseljenom mestu, trougao se postavlja na 10 m.

Osim trougla, u vašem automobilu treba uvijek da se nalazi fluorescentni prsluk koji vozač ima obavezu da obuče.

Ova procedura propisana je zakonom i ona je obavezna za sve učesnike u saobraćaju, a ono što je još važno da napomenemo jeste to da je za nepoštovanje ove procedure propisana i krivična odgovornost, stoga obavezno imajte na umu ove korake kako biste mogli adekvatno da odreagujete u ovakvim situacijama.

#3 Obavijesite policiju i službu hitne pomoći – obaveza učesnika u saobraćaju

Još jedna obaveza učesnika u saobraćaju, odnosno vozača jeste da u slučaju nezgode na putu obavezno obavesti policiju o tome kao i službu hitne pomoći ukoliko ima potrebe za tim.

Međutim, ovo pravilo ima i jedan izuzetak – ukoliko nije došlo do teške saobraćajne nesreće, već do neke sitne nezgode kao što je npr. ogrebotina na automobilu ili nešto slično tome, vozač onda ne mora da poziva policiju, pod uslovom da je naravno postignut dogovor sa drugim učesnikom o plaćanju i nadomiještanju nastale štete.

Ukoliko se dogodila teža nesreća, ili ukoliko vozač ne može da postigne dogovor sa drugim učesnikom, neophodno je pozvati policiju.

U situacijama manje nezgode, potpisuje se i Evropski izveštaj koje bi takođe svako od nas trebalo da posjeduje u svom automobilu upravo zbog ovakvih stvari. U ovom izvještaju upisuju se podaci o automobilu kao i o tome kako je došlo do nezgode, ali i ko je odgovoran.

Važno je napomenuti da je vrlo bitan način na koji se popunjava Evropski izveštaj budući da će od njegovog kvaliteta u velikoj mjeri zavisiti i brzina isplate nastale štete.

Da bi Evropski izveštaj bio validan, moraju ga potpisati oba vozača.

Kada se potpiše ovaj obrazac, potrebno je da oba vozača zajedno odu u Osiguravajuću kuću, ne samo vozač kojem je načinjena šteta. Razlog tome je da bi se se saslušale obe strane i napravilo poređenje kako bi Osiguravajuća kuća moga da donese konačnu i pravednu odluku.

U slučaju da je došlo do neke veće i ozbiljnije štete, Evropski izveštaj neće biti dovoljan već je potreban policijski izvještaj, gde se nakon uviđaja određuje količina štete koju je dužan da nadomesti vozač koji se smatra krivcem za nesreću, odnosno njegova Osiguravajuća kuća.

U situacijama nezgode na putu, najvažnije je ostati smiren koliko god je to moguće kako bi bili u stanju da ispoštujete svu proceduru. Budite savjesni vozači i imajte ove korake na umu kako bi bili spremni u slučaju da vam se dogodi nezgoda na putu.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Nedim Sladić obradovao građane Bosne i Hercegovine novom prognozom

Poznati bosanskohercegovački meteorolog Nedim Sladić vrijedno radi da svojim pratiocima donose pravovremene vijesti o vremenskim prilikama u Bosni i...

Možda vas zanima i ovo