Utorak, 3 kolovoza, 2021

Šta se dešava u sarajevskom SDA: Hoće li Efendić, Skaka, Čampara…krenuti putem Konakovića?!

Nemojte propustiti

Efendić je dodao da neimenovani delegat “nije završen”, a na sastanak je otišao samo da bi vidio ko stoji iza ponuda koje su navodno upućene većem broju delegata KO SDA Sarajevo.

Semir Efendić, načelnik Općine Novi Grad Sarajevo, na svojoj Facebook stranici objavio je audio snimak na kojim želi dokazati navodnu trgovinu glasovima za nedavno okončane unutarstranečke izbore za vodstvo Kantonalnog odbora SDA Sarajevo.

Akteri snimka kojeg je Efednić objavio su Asim Sarajlić, potpredsjednik SDA i predsjednik Kadrovske komisije ove stranke, Sabahudin Delalić, Muhamed Šehović i još jedan delegat stranke koji nije imenovan.

“U izjavi za medije prije izbora za predsjednika Kantonalnog odbora SDA Sarajevo rekao sam da imam saznanja o nekim neprincipijelnim lobiranjima i pritiscima na delegate, ali da ću o tome govoriti nakon izbora. Izbori su završeni i rezultat je svima poznat, ali da ne bi ostao dužan, obavljujem ovaj tonski snimak koji na najbolji mogući način oslikava šta se dešavalo u pozadini ovih izbora. Na snimku se može poslušati kako Asim Sarajlić, predsjednik Kadrovske komisije, i potpredsjednik SDA, nudi zaposlenje supruge jednom od delegata kako bi glasao za drugog kandidata”, napisao je Efendić.

“Smatram da uz ove činjenice Asim Sarajlić ne može više biti predsjednik Kadrovske komisije SDA i očekujem da organi Stranke nakon objavljivanja ovog snimka o tome raspravljaju i donesu odgovarajuće odluke. Uz ovakvo djelovanje pojedinaca krajnje su upitni i rezultati same izborne Skupštine”, naveo je u Facebooku.

On je dodao da neimenovani delegat “nije završen”, a na sastanak je otišao samo da bi vidio ko stoji iza ponuda koje su navodno upućene većem broju delegata KO SDA Sarajevo.

Podsjećamo, u srijedu, 26. februara na unutarstranačkim izborima KO SDA Sarajevo Fikret Prevljak je izabran za predsjednika KO SDA Sarajevo. Njega je odbor stranke izabrao tajnim glasanjem, a kao protukandidata imao je Semira Efendića.

Prevljak je pobijedio sa 59 glasova, Efendić je imao njih 40. Predsjednika KO SDA biralo je 99 delegata ove stranke.

Neki analitičari smatraju da se Kantonalni odbor SDA nalazi pred raskolomm, i da će SDA napustiti neki od napoznatijih stranačkih kadrova mlađe generacije, poput Semira Efendića, Aljoše Čampare, Abdulaha Skake.

Evo šta o tome kažu novinari Senad Hadžifejzović i Bakir Hadžiomerović.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Brojne organizacije kritikovale hrvatski mehanizam za nadzor granice

Sporno je što će, prema informacijama nevladinih organizacija, mandat mehanizma biti ograničen na policijske stanice blizu granice i graničnih...

Možda vas zanima i ovo