Ponedjeljak, 26 srpnja, 2021

Dvojica Ukrajinaca na bankomatima Sberbanke u FBiH podigli 2,7 miliona maraka za samo tri dana

Nemojte propustiti

Oblast iz koje dolaze dvojica Ukrajinaca nalazi se na istoku te države i graniči sa oblastima koje kontrolišu proruski separatisti.

Za samo tri dana, dvojica ukrajinskih državljana podigla su najmanje 2,7 miliona maraka sa računa ruske Sberbanke u BiH, saznaje Žurnal. U pitanju su A.I.Z. i D.J.B. Obojica su rođena u Zaporoškoj oblasti u istočnoj Ukrajini, A.I.Z. je rođen 1963. godine, dok je D.J.B. 1982. godište. Oni su, prema našim informacijama, na teritoriju BiH ušli posljednjeg dana januara ove godine i u više gradova na teritoriji Federacije BiH su, na bankomatima Sberbanke, podizali keš. Posljednja transakcija zabilježena je tokom vikenda u Bihaću, gdje su Ukrajinci podigli 97 hiljada maraka. Nakon te transakcije, pripadnici MUP-a Unsko sanskog kantona su uhapsili dvojicu Ukrajinaca, piše Žurnal.

“Ova lica su zatečena sa 100 hiljada KM koje su otuđili iz bankomata Sberbank u Bihaću, te su odmah lišeni slobode”, saopćeo je danas iz Tužilaštva Unsko-sanskog kantona.

Međutim, kod Ukrajinaca je pronađen samo do novca koji su podigli u BiH. Prema informacijama Žurnala, oni su na području Kantona Sarajevo podigli oko 700 hiljada maraka sa bankomata, a djelovali su i u drugim gradovima na području Federacije BiH. Također, Ukrajinci su na teritoriju BiH ušli iz Srbije, i to preko Graničnog prelaza Šepak, koji slovi za jedan od najsigurnijih prelaza za kriminalce. Prethodno su boravili na teritoriji Crne Gore gdje su, sumnjaju policijske agencije, također podigli više stotina hiljada eura sa bankomata.

Ono što je interesantno, Sberbanka je tek jutros, dan nakon policijske akcije u Bihaću, dostavila Agenciji za bankarstvo Federacije BiH prijavu sumnjivih transakcija putem bankomata. Prema dosadašnjim nalazima istrage, nisu zabilježene transakcije na teritoriji Republike Srpske. Iako su, dakle, od 31. januara do 2. februara podigli najmanje 2,7 miliona maraka, kod uhapšenih Ukrajinaca pronađeno je svega 100 hiljada maraka. Gdje se nalazi ostatak u iznosu od 2,6 miliona maraka, policijski istražitelji još nisu uspjeli utvrditi. Tužilaštvo USK, međutim, uhapšene ukrajinske državljane sumnjiči isključivo za krivično djelo teška krađa. No, da li postoje zloupotrebe u samoj Sberbanci trebalo bi se utvrditi u narednim danima, jer će biti kontrolisan i njihov način rada.

“Ako su u pitanju obični hakeri, onda su oni novac mogli podići i u drugim državama, te se ne izlagati riziku prenošenja keša preko granica Evropske unije. Interesantno je da su Ukrajinci odlučili novac podići na teritoriji Bosne i Hercegovine i Crne Gore koje se posljednjih godina nalaze pod svećim pritiskom ruskih obavještajnih službi”, kazao je izvor Žurnala uključen u istragu.

Oblast iz koje dolaze uhapšeni Ukrajinci nalazi se na istoku te države i graniči sa oblastima koje kontrolišu proruski separatisti.

Autor: Avdo Avdić/Žurnal.info

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Udaje se kćerka Bakira i Sebije Izetbegović: Evo ko je Jasminin izabranik

Jasmina ljubav ne taji, na društvenim mrežama objavila je brojne fotografije sa svojim novim izabranikom, a vjenčanje je, kako...

Možda vas zanima i ovo