Utorak, 27 srpnja, 2021

Šta se događa na Jadranu? Strah od prekida turističke sezone, ECDC prati sve…

Autor:Agencije

Nemojte propustiti

Brojne reakcije, ali i strahove za turističku sezonu u susjednoj Hrvatskoj izazvala je odluka Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) da na korona-karti hrvatsku obalu označi narandžastom bojom.

Protesti zbog kriterija po kojima ECDC označava rizične regije, najglasniji su bili u Istri, iz koje su stručnjaci i političari govorili kako imaju povoljnu epidemiološku situaciju te da su žrtva neodgovornih drugih županija.

Naime, ECDC je Hrvatsku podijelio u četiri regije – sjevernu, panonsku, jadransku i Grad Zagreb. Postojala je inicijativa usmjerena prema ECDC-u kako bi se kriteriji promijenili i odnosili se na pojedine županije, ali čini se kako Europskom centru za prevenciju i kontrolu bolesti ne pada na pamet da mijenja dosadašnju praksu.

– Ovakva odluka dogovorena je na razini država članica prošle godine za vrijeme njemačkog predsjedanja. Promatranje svake jedinice zasebno ne bi bilo praktično, jer bi značilo da se u Europskoj uniji treba obrađivati 1.500 regija, dok ih je s ovom metodologijom 330 – odgovorili su iz ECDC-ja za HRT.

Podsjetimo, ECDC prati 14-dnevnu incidenciju novih slučajeva zaraze na 100.000 stanovnika i postotak pozitivno testiranih osoba, a prema tim kriterijima, priobalni dio Hrvatske prikazan je u narandžastoj boji. Kontinentalna Hrvatska i dalje je u zelenome.

Na karti Europe većina zemalja je u zelenome, a u crvenom su Španija, Portugal, Nizozemska, Malta i Kipar te dijelovi Grčke, Belgije i Danske. Osim hrvatske obale, u narandžastom su i dijelovi Francuske, Grčke, Švedske, Norveške, Finske, Danske i Belgije te čitava Irska.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Od sutra se u BiH ide u zatvor zbog negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca

Ako negirate genocid ili veličate ratne zločince u BiH, od sutra idete u zatvor. U Službenom glasniku BiH danas su...

Možda vas zanima i ovo