Nedjelja, 25 srpnja, 2021

Šta se događa u Neumu: Hoće li višemilionska sredstva propasti i na kraju sve dobiti sudski epilog?

Autor:BHRT

Nemojte propustiti

“Ako je već nešto moralo da se proda, daj da se proda što bolje. Da dug “Feroelektra” smanjimo, a da radnici dobiju što više.”, kazao je Senad Smajić, direktor “Feroelektra” u stečaju

Odmaralište “Feroelektra” u Neumu prodano je licitacijom u Općinskom sudu u Čapljini za 6,2 miliona KM. S druge strane, iz Općine Neum tvrde kako “Feroelektro” nije vlasnik odmarališta te da će pokrenuti sudski spor.

“Stojim i dalje iza toga da je to odmaralište u vlasništvu Vlade Federacije, državna svojina. Ako se vratimo malo unazad, on jeste bio upisan kao “Feroelektro”, međutim, vrlo jasan je i Zakon o privatizaciji.”, kazao je Dragan Jurković, načelnik općine Neum.

Jurković ističe da su navedene nekretnine od 1996. godine u vlasništvu novoformiranog preduzeća “UTP Odmaralište” d.o.o. Neum, koje je kod Višeg suda u Mostaru registrovano kao zasebno preduzeće od dijela procesa rada predratnog matičnog preduzeća “Feroelektro” d.d. Sarajevo. S druge strane, iz preduzeća “Feroelektro” ističu kako je vlasništvo nad dvije trećine objekta, koliko je etažirano i prodano, u potpunosti čisto.

“Riječ je o nekoj firmi “UTP” koja je formirana 1996. godine na objektima koji nisu njihovo vlasništvo, kao što sam pročitao, jer imaju tužbe i prigovori koji spominju grupu radnika, a te, 1996. godine mi smo imali dva radnika u Neumu.”, kazao je Senad Smajić, direktor “Feroelektra” u stečaju.

Uprkos svemu navedenom, Općinski sud u Čapljini nastavio je postupak i donio zaključak kojim je odredio ročište za prodaju predmetnih nepokretnosti. Iz Neuma poručuju da je riječ o svojevrsnom presedanu, da se ovrha radi na državnoj imovini.

“Imamo taj jedan presedan Općinskog suda u Čapljini, koji su odradili kako jesu, i mi smatramo opet mimo zakona. S druge strane, etažiranje je, također, odrađeno mimo zakona i regulacijskih planova, odnosno mimo odluke Općinskog vijeća. Ponovit ću da neće biti upisa novih vlasnika i rekonstrukcija ikakvih dok se ne završe sudski sporovi”, kazao je Dragan Jurković , načelnik općine Neum.

Smajić naglašava kako su zbog najava načelnika o zabrani radova na kupljenoj imovini brojni kupci odustali, ali da se imovina ipak prodala po dobroj cijeni. Prvobitno je procijenjeno da nekretnine koštaju 2,7 miliona, da bi se etažiranjem postigla cifra od 6,3 miliona KM.

“Ako je već nešto moralo da se proda, daj da se proda što bolje. Da dug “Feroelektra” smanjimo, a da radnici dobiju što više.”, kazao je Senad Smajić, direktor “Feroelektra” u stečaju

Riječ je o 35 stanova od 40 do 50 kvadrata koji su prodani fizičkim i pravnim licima iz Bosne i Hercegovine. Dobivenim novcem trebalo bi da budu namirena potraživanja radnika “Feroelektra” za plate i doprinose po pravosnažnim presudama još od 2007. godine.

Opširnije u prilogu BHRT-a.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Jasno i nedvosmisleno negiranje genocida! Dodikov savjetnik potpisao peticiju i najavio ozbiljnije prikupljanje potpisa

Nakon što je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko nametnuo dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i...

Možda vas zanima i ovo