Petak, 25 lipnja, 2021

Šta se dogodilo? Iz inicijative Dodikovog SNSD-a izbačen dio o ‘pravu na samoopredjeljenje RS’

Nemojte propustiti

U prijedlogu zaključaka koje je iznio šef Kluba poslanika SNSD-a Igor Žunić, izbačen je posljednji pasus koji se odnosi na to da “srpski konstitutivni narod zadržava pravo na samoopredjeljenje”.

Narodna skupština Republike Srpske razmatra “Inicijativu za razgovor o mogućim rješenjima za BiH”. U prijedlogu zaključaka koje je iznio šef Kluba poslanika SNSD-a Igor Žunić, izbačen je posljednji pasus koji se odnosi na to da “srpski konstitutivni narod zadržava pravo na samoopredjeljenje”.

U inicijativi koju smo objavili ranije u zadnjem pasusu je navedeno: “NSRS želeći da ostvari ulogu u kreiranju boljeg i prosperitetnijeg života građana u RS, zahtijeva od institucija FBiH i ostala dva konstitutivna naroda da se uključe u politički dijalog koji bi rezultirao vraćanjem na osnovne principe i tekst Dejtonskog sporazuma, ističe se u inicijativi za razgovor o mogućim rješenjima za BiH. U slučaju ignorisanja stavova NSRS, srpski konstitutivni narod zadržava pravo na samoopredjeljenje, u skladu sa svim međunarodnim ugovorima”.

U formi zaključka izbačena je posljednja rečenica. Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, je u svom obraćanju poručio “kako u RS ne poduzimaju niti jedan korak vezan za secesiju i ne poduzimaju nijedan korak koji bi išao ka tome da se ugrozi teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine”.

Sjednica je počela burno, a obraćanje Dodika trajalo je sat vremena. Slijedi rasprava o ovoj tački dnevnog reda, nakon čega će poslanici razmatrati pismo Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, od 27.1.2021. godine, upućeno predsjedniku i klubovima poslanika u NSRS.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Iz Njemačke stigla jasna poruka Miloradu Dodiku i retrogradnim snagama u BiH: Secesija RS-a produbljuje krizu, od promjena granica nema ništa

Zastupnici su naveli da i danas u BiH vladaju podjele, te da etničke skupine "rade" jedne protiv drugih. Predstavnici vladajuće...

Možda vas zanima i ovo