Subota, 23 listopada, 2021

Šta se dogodilo s ikonom koju je Dodik poklonio Lavrovu? Tužilaštvo BiH šuti kao zaliveno…

Nemojte propustiti

Nedugo poslije otkrivanja afere Dodik je hospitaliziran zbog korone, a po izlasku iz bolnice zbog ikone je prvo napao medije i “političko Sarajevo”. Zatim je nastavio optuživati sve redom.

Od afere međunarodnih razmjera Tužilaštvo BiH je učinilo da se skandal potisne iz sjećanja mnogih, a sada ne žele javnosti reći ni u kojoj fazi je istraga. Ne znamo ni da li se radi na predmetu ili je zatvoren.

Prije mjesec i deset dana Klix je pitao Tužilaštvo BiH u kojoj fazi je istraga u predmetu poznatom kao “Ikona”. Od 19. augusta niko iz državnog tužilaštva se nije udostojio da odgovori na to pitanje, ni poslije nekoliko podsjećanja.

Afera “Ikona” je pala u potpuni zaborav iako je sredinom decembra prošle godine zatresla bh. javnost nakon što su se pojavili navodi da je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu 300 godina staru pozlaćenu ikonu koja je pronađena u Lugansku.
Skoro godinu kasnije, od afere međunarodnih razmjera Tužilaštvo BiH je učinilo da se skandal potisne iz sjećanja mnogih, a sada ne žele javnosti reći ni u kojoj fazi je istraga. Ne znamo ni da li se radi na predmetu ili je zatvoren.

Ukratko ćemo podsjetit da je Ruska Federacija vratila poklon Dodiku nakon što je Ukrajinska ambasada u BiH obavijestila Ministarstvo vanjskih poslova BiH da imaju opravdane sumnje da je ikona kulturno blago Ukrajine i da zahtijevaju njen povratak.

Nedugo poslije otkrivanja afere Dodik je hospitaliziran zbog koronavirusa, a po izlasku iz bolnice zbog ikone je prvo napao medije i “političko Sarajevo”. Zatim je nastavio optuživati sve redom.

Tužilaštvo BiH je zatim formiralo predmet i od tada je saslušan određen broj svjedoka, među kojima je bio i Dodik. I tu je sve stalo, iako je i šef ukrajinske diplomatije Dmytro Kuleba rekao da njegova država i dalje zahtijeva da rukovodstvo Bosne i Hercegovine vrati 300 godina staru pozlaćenu ikonu ukradenu u Lugansku te dodao da Milorad Dodik laže o porijeklu ikone.

Krajem januara u Sarajevo je stigao i ukrajinski ambasador Vasilj Kirilič i održao sastanke s ministricom vanjskih poslova Biserom Turković i glavnom tužiteljicom Gordanom Tadić.

Glavna tužiteljica Tužilaštva BiH Gordana Tadić na tom sastanku 26. januara 2021. godine rekla je da tužitelji aktivno i intenzivno rade na ovom predmetu. Ambasador Kirilič je tada insistirao da se ikona odmah izuzme, a zatim da stručnjaci vještače i procjenjuju njenu vrijednost, piše Klix.

Već smo blizu kraja 2021. godine, a o predmetu “Ikona” skoro da više i ne znamo ništa.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Austrija planira uvođenje ‘lockdowna’ za necijepljene

"Nadam se da će ova mjera onima koji oklijevaju, a kojih je još uvijek previše, odaslati signal", rekao je...

Možda vas zanima i ovo