Ponedjeljak, 23 svibnja, 2022

Šta se jutros desilo s ruskom avijacijom: Zvanična verzija je pomalo čudna

Nemojte propustiti

Ono što je čudno, jeste da je tokom parade u Moskvu bilo prilično lijepo i sunčano vrijeme, što se može vidjeti i na snimkama iz ruske prijestonice.

Mnogo toga se najavljivalo uoči današnjeg obraćanja Vladimira Putina na paradi u Moskvi, no ništa se spektakularno nije čulo, a ni desilo.

Osim što je povorka vojne tehnike bila skoro prepolovljena u odnosu na ranije parade u ruskoj prijestonici, danas je iznenada otkazan i tradicionalno nadlijetanje vojnih letjelica. Proruski mediji proteklih su dana najvaljivali i let “aviona sudnjeg dana”, no ni ta se letjelica jutros nije pojavila na nebu iznad Moskve.

“Program parade u povodu Dana pobjede, a koji je uključivao nadlijetanje vojnih aviona i helikoptera neće se održati zbog nepovoljnih vremenskih prilika”, javila je ruska državna agencija TASS prije početka parade.

Ono što je čudno, jeste da je tokom parade u Moskvu bilo prilično lijepo i sunčano vrijeme, što se može vidjeti i na snimkama iz ruske prijestonice.

– Zračni dio programa neće se održati, kratko je za TASS izjavio glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Uoči vojne parade najavljen je prelet iznad Moskve čak 77 letjelica ruske vojske, a osam borbenih aviona trebalo je formirati zloglasni simbol agresije na Ukrajinu – slovo ‘Z’. Takve su pripreme snimljene proteklih dana.

Vojna parada u Moskvi počela je u 10 sati po lokalnom vremenu, a tokom govora je ruski predsjednik Vladimir Putin je većinom ponavljao rečenice koje smo čuli u zadnja dva mjeseca, a tiču se opravdavanja pokušaja okupacije Ukrajine.

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Priča bake Milke iz Udbine: Od pametne ljepotice do žene kojoj je život uzeo sve

Život je Milki oduzeo gotovo sve - ljepotu, porodicu, dom i razum. Imala je samo 13 godina kada joj...

Možda vas zanima i ovo