Srijeda, 17 kolovoza, 2022

Šta su to vitamini B skupine?

Nemojte propustiti

U vitamine B skupine ubrajamo osam vrsta vitamina, a to su: B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 i B12. Riječ je o esencijalnim vitaminima, što znači da ih naše tijelo ne može samo stvarati, nego treba pomoć.

Ilustracija
Ilustracija

Topivi su u vodi, a izuzetno su važni za život i zdravlje. Neophodni su u metabolizmu proteina, šećera i masti u tijelu te služe kao koenzimi u tisućama kemijskih procesa koji se u tijelu neprestano događaju iz sekunde u sekundu.

B1 – tijamin – uključen je u brojne tjelesne funkcije, uključujući živčani sustav, mišićno funkcioniranje i metabolizam ugljikohidrata, tj. njihovu pretvorbu do jednostavnog šećera, glukoze. Uosite ga u kombinaciji s vitaminima B2 i B3 za najbolje rezultate.

B2 – riboflavin – u nekim slučajevima poznat kao vitamin G. Pomaže kod loše probave i odgovoran je za disanje stanica.

B3 – nijacin (nikotinska kiselina) – pomaže kod loše probave, osigurava zdravlje živaca te kože. Da biste imali zdravu kožu, čelične živce i redovitu stolicu vitamin B3 je neophodan.

B5 – pantotenska kiselina – sastavni je dio koenzima A koji ima važnu ulogu u metabolizmu ugljikohidrata, masti i proteina pa se nalazi u gotovo svim organima.

B6 – pridoksin – potreban je za sintezu hormona serotonina i norepinefrina te stvaranje mijelina i ima važnu ulogu u metabolizmu ugljikohidrata, masti i proteina.

B7 – biotin – nužan je za metabolizam ugljikohidraza, proteina, masti i aminokiselina

B9 – folat (folna kiselina) – ima važnu ulogu u sintezi eritrocita, dijeljenju stanica te je potreban za tvorbu genetičkog materijala, DNK. Trudnicama se savjetuje pojačan unos folne kiseline, a također može smanjiti rizik od srčanih bolesti (uz vitamine B6 i B12) snižavanjem razine nepoželjne tvari u krvi pod nazivom homocistein.

B12 – ima ključnu ulogu u stvaranju crvenih krvnih zrnaca, proteina i sintezi DNK.

(Tportal)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Joe Biden potpisao važan zakonski paket o klimi i zdravstvu

"Riječ je o budućnosti. Riječ je o tome da se osigura blagostanje i napredak američkih obitelji", rekao je. "Riječ...

Možda vas zanima i ovo